Ministre skal forsvare sig i Irak-skandale

Retsopgøret efter olie for mad-skandalen kommer til at involvere den nuværende og to tidligere udenrigsministre. S og SF kræver undersøgelse af ministeriets rolle.

Den kommende retssag om ansvaret i olie for mad-skandalen kommer til at involvere nuværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) samt de to tidligere udenrigsministre Mogens Lykketoft (S) og Niels Helveg Petersen (R).

I alt er 14 virksomheder på anklagebænken i en kommende konfiskationssag i den danske udløber af FN-korruptionsskandalen. Virksomhederne står anklaget for at have betalt bestikkelse for at få ordrer i Irak, og det er ulovligt. Mandag valgte Bagmandspolitiet at genåbne sagen mod Novo Nordisk, efter at virksomheden indgik forlig med amerikanske myndigheder.

Flere virksomheder påpeger, at myndighederne i Danmark kendte alt til fremgangsmåden. Holdningen er derfor, at man ikke vil betale én krone tilbage.

»Vi vil selvfølgelig forsvare os, med alt hvad vi har, og i den kommende retssag vil vi dokumentere, at Udenrigsministeriet har vidst alt om fremgangsmåden. Derfor vil vi også indkalde ministrene,« siger Svendborg-virksomheden Bukkehaves advokat Karsten Kielland.

I Århus-virksomheden Kosan Crisplant og hos medicinalkoncernerne Leo Pharma og Ferring er holdningen også, at ministeriet blåstemplede fremgangsmåden for handlerne.

»Det stiller Udenrigsministeriet i et lidet flatterende lys, hvis det er rigtigt. Det ved vi ikke, om det er. Vi ved dog, at flere virksomheder uafhængigt af hinanden siger, at de var i kontakt med ministeriet,« siger juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet.

»Hvis danske virksomheder har fremlagt alle relevante oplysninger for Udenrigsministeriet, kan det godt have strafferetlig betydning,« siger han.

Skandalen udspringer af FNs såkaldte olie for mad-program, der gav virksomheder mulighed for at handle med Saddam Husseins boykot-ramte irakiske styre. I 2005 kom det frem, at en lang række virksomheder verden over havde korrumperet nødhjælpsprogrammet via bestikkelse til Saddams regime.

På Christiansborg vil S og SF have undersøgt ministeriets rolle:

»Når virksomhederne siger, at de er blevet rådgivet til bestikkelse, så er Udenrigsministeriet nødt til at blive underlagt en uvildig undersøgelse,« siger SF-formand Villy Søvndal. Udenrigsministeriet har ingen kommentarer.