Ministeriernes indkøb kommer aldrig i udbud

På trods af at ministerierne siden 2012 har været forpligtet til at indberette planer om indkøb af alt fra kontorartikler til optimeret togdrift, er det aldrig sket. Pinligt og stærkt kritisabelt, lyder det fra brancheorganisationer.

Foto: Linda Kastrup. På trods af at ministerierne siden 2012 har været forpligtet til at indberette planer om indkøb af alt fra kontorartikler til optimeret togdrift, er det aldrig sket. Pinligt og stærkt kritisabelt, lyder det fra brancheorganisationer.
Læs mere
Fold sammen

Når staten planlægger at indkøbe nye computere, opvaskemaskiner, forbrugerundersøgelser eller en optimering af togdriften, skal indkøbsplanerne annonceres. På den måde kan virksomheder og leverandører nemlig få overblik over, hvilke produkter ministerierne har brug for, og på den måde får staten de bedste priser og skarpeste tilbud. Selv om de 19 danske ministerier har haft pligt til at fremlægge planerne for kommende indkøb siden 2012, er det ikke sket én eneste gang, skriver Jyllands-Posten.

»Det er pinligt,« lyder der fra branchedirektør i DI Service Mette Rose Skaksen.

Også Jakob Scharff, som er markedschef i Dansk Erhverv finder det stærkt kritisabelt, at ministerierne ikke kan overholde de regler, de har sat op for sig selv.

»Hele pointen er, at ministerierne skal være gennemsigtige, så man kan se, hvad der er på vej, så man kan forberede sig. Men når ministerierne ikke overholder deres egne regler, så er det svært,« siger han til Jyllands-Posten.

I 2013 købte staten varer for 40 milliarder kroner og tjenesteydelser for 21 milliarder kroner hos private virksomheder. Mens mange af de statslige institutioner har haft mange opgaver i udbud, er ingen af ministeriernes indkøb endt på en årlig indkøbsliste.

Det er Finansministeriet, der er ansvarlig for, at reglerne bliver fulgt, men ministeriet henviser til Moderniseringsstyrelsen.

I en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten erkender vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen Hanne Petersen, at indkøbsplanerne ikke er offentliggjort i »tilstrækkeligt omfang«, og at der skal ses på, om de nuværende regler skal ændres.