Minister vil skrotte skat på selskaber til erhvervsdrivende fonde

Det skal være skattefrit at overdrage en virksomhed til en erhvervsdrivende fond, mener Karsten Lauritzen (V).

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ejere af virksomheder skal kvit og frit kunne overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, mener skatteminister Karsten Lauritzen. Det siger han i et interview med Finans.

Et flertal i Folketinget har allerede fundet pengene til at lette skatten.

Flertallet lavede sammen aftalen »Vækstpakke DK«, og derfor håber skatteministeren, at få forslaget vedtaget i det forum. I så fald vil det træde i kraft 1. januar næste år.

For at en fond kan kaldes erhvervsdrivende skal den opfylde en række krav.

Ifølge Erhvervsstyrelsens hjemmeside skal fonden blandt andet have et formål beskrevet i vedtægterne, bestyrelsesmedlemmer skal være uafhængige af stifteren og fondens formue er »uigenkaldeligt udskilt fra stifterens formue og kan ikke gå tilbage til stifter«.

»Vi får nu en attraktiv model for erhvervsdrivende fonde, så der i de kommende år vil komme mange flere,« siger skatteministeren til Finans.

»Det er en ejerform, hvor man ikke som kapitalfonde bare kigger til næste kvartal, men har en langsigtet investeringsplan og dermed sikrer, at danske virksomheder og arbejdspladser bliver på danske hænder.«

Det var intentionen, at lovforslaget skulle være klar i februar. Dengang skrottede ministeren det, fordi en arbejdsgruppe ikke var færdig. Den beslutning blev mødt af protester fra erhvervslivet, der klagede over nøl.

Et af partierne i flertallet bag »Vækstpakke DK« er Socialdemokratiet. Til Finans siger partiets skatteordfører, Jesper Petersen, at forslaget på overfladen virker som en »enkel og gennemtænkt løsning«.

Også i erhvervslivet vækker forslaget begejstring. Skattepolitisk chef hos Dansk Erhverv Jacob Ravn mener, at modellen sikrer, at arbejdspladserne og virksomhederne bliver i Danmark, på en måde som aktieselskaber ikke kan.

»Vi kan se, når vi kigger ud over det danske erhvervsmiljø, at nogle af de største virksomheder, de er i fondsejerskab. Så det er en succesrig model, der bliver genopfundet,« siger han til Ritzau.

/ritzau/