Minister trækkes ind i hemmelig Danske Bank-sag

SF, Enhedslisten og Socialdemokraterne vil have svar på, hvorfor Nationalbanken har skjult centrale dokumenter for det ekspertudvalg, der undersøger finanskrisen.

Henrik Sass Larsen – flere regeringspartier vil nu gå til den nyudnævnte erhvervs- og vækstminister for at få svar på, hvorfor Nationalbanken fortsat hemmeligholder materiale. Foto: Torkil Adsersen
Læs mere
Fold sammen

Der hemmeligholdes fortsat centrale dokumenter fra behandlingen af Danske Bank under krisen. Og ikke engang det højtprofilerede regeringsnedsatte ekspertudvalg med CBS-professor Jesper Rangvid i spidsen, som skal finde årsagerne til finanskrisen, har fået lov til at se dokumenterne.

Det undrer flere regeringspartier så meget, at de nu vil gå til den nyudnævnte erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) for at få svar på, hvorfor Nationalbanken fortsat hemmeligholder materialet. »Nu har sagen været rejst hos Berlingske, og det lyder som om, at nogen er bekymrede over det her. Nu vil jeg spørge ministeren, om der er noget, som udvalget ikke har fået adgang til,« siger erhvervsordfører Benny Engelbrecht (S), der mener, at udvalget under fortrolighed bør kunne få lov til at se referaterne fra de hemmeligholdte møder mellem Nationalbankens direktion med Nils Bernstein i spidsen og Danske Banks direktør Peter Straarup.

Det var på disse møder, at man diskuterede Danske Banks kritiske likviditetssituation, da krisen var værst i 2008 og 2009.

Også SFs finans- og skatteordfører Lisbeth Beck Poulsen vil gå til Henrik Sass Larsen for at høre nærmere: »I første omgang vil jeg tage det med til ministeren og høre, hvad der ligger til grund for, at man ikke har fået indsigt i de dokumenter. Det kan jo være, at der er en god grund til det.«

Berlingske Business har i forbindelse med artikelserien »Falder bankerne, falder Danmark« søgt om aktindsigt i dokumenterne, fået afslag og anket afslaget til Folketingets Ombudsmand. Men Nationalbanken har selv efter fem år afvist at give aktindsigt i de fortrolige dokumenter af frygt for, at »det kan give negativ indflydelse på Nationalbankens fremtidige muligheder for at agere i tilfælde af uro i den finansielle sektor«.

Hos Enhedslisten undrer finansordfører Frank Aaen sig over, at udvalget ikke har haft adgang til dokumenterne:

»Det er meget mærkeligt. Man burde kunne få adgang til det hele, om ikke andet via Finanstilsynet. For er der tale om meget centrale dokumenter, der ikke kan blive gjort tilgængelige, så er det med til at svække undersøgelsen, det er klart,« lyder det fra Frank Aaen, som også vil stille spørgsmål til ministeren i sagen.

Hos de Radikale har erhvervsordfører Andreas Steenberg tillid til, at Nationalbanken har handlet rigtigt ved ikke at give adgang til dokumenterne:

»Jeg regner med, at de har offentliggjort alt det, som, de mener, er forsvarligt.«

Endelig rapport næste måned

I Nationalbanken afviser man også at udlevere dokumenterne til Rangvid-udvalget – selv under fortrolighed:

»Det er af hensyn til, at vi skal have en fortrolig debat med bankerne, som er vores kunder. Det gælder også i forhold til udvalget,« siger underdirektør i Nationalbanken Karsten Biltoft.

Hverken Danske Bank eller udvalgsformand Jesper Rangvid har ønsket at kommentere denne artikel. Den endelige rapport om finanskrisens årsager ventes offentliggjort 18. september. Men Berlingske kunne allerede i sidste uge afsløre en mindre, men central del af rapportens konklusioner, der indeholdt kritik af Danske Banks situation op til krisen. »Der er næppe tvivl om, at banken havde bragt sig i en sårbar situation, som givet bankens størrelse kunne ryste den finansielle stabilitet,« fremgår det af et udkast til rapporten.