Minister på dansk Rockwool-eventyr i Rusland

Rockwool åbner onsdag verdens største stenuldsfabrik i Rusland. Handels- og investeringsministeren mener, det er et godt eksempel på, hvordan Danmark kan bidrage til bedre energiudnyttelse rundt omkring i verden.

Pia Olsen Dyhr Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER HOSLET

Handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) besøger onsdag byen Kazan i den russiske republik Tatarstan, hvor hun sammen med sin russiske ministerkollega vil deltage i Rockwools åbning af verdens største stenuldsfabrik.

Rusland er som det nærmeste af de lovende BRIK-markeder og som snarligt WTO-medlem et yderst interessant marked for danske virksomheder, vurderer Pia Olsen Dyhr. BRIK-landene dækker over Brasilien, Rusland, Indien og Kina.

- Rockwool er et godt eksempel på, hvordan danske virksomheder både kan sikre sig en stærk position på et vigtigt BRIK-marked og samtidig bidrage til at løse nogle af de kæmpe klimaudfordringer, vi står overfor.

- For mig er det super positivt, at vi med danske løsninger kan være med til at mindske energiforbruget rundt omkring i verden. En øget satsning i Rusland batter virkelig, da energiforbruget og dermed muligheden for at spare energi her er enormt stort, siger hun.

Den russiske regering har sat sig for at halvere Ruslands energiintensitet inden 2020. Samtidig er byggeri og anlæg i kraftig vækst.

Ifølge handels- og investeringsministeren skal der derfor investeres massivt i energieffektivt bygge- og isoleringsmateriale de kommende år, da det åbner nogle muligheder for danske virksomheder, der er gode til at lave energibesparelser.

- Rusland oplever i disse år en markant vækst og en reallønsstigning, der gør markedet attraktivt for både grønne, men også mange andre, danske virksomheder. Russerne har styrket deres fokus på energieffektivitet, men også på fødevarer og sundhedsvæsenet. Det er netop områder, hvor Danmark har mange innovative og velafprøvede løsninger, siger hun og tilføjer, at hun håber, at man i de kommende år vil se endnu flere danske løsninger i Rusland.

- Til gavn for både vores eksport og fastholdelsen af hjemlige arbejdspladser, påpeger hun.

Danmarks eksport til Rusland nåede i 2011 et rekordhøjt niveau på mere end 12 milliarder kroner, hvilket er en stigning på knap 25 procent i forhold til 2010. Samlet set er Rusland dog stadig kun Danmarks 14. største eksportmarked.