Minister om skatteliste: Vil ikke hænge nogen ud

Skatteministeren har ingen intentioner om at hænge nogen virksomheder ud med den de åbne skattelister, der afslører, hvilke virksomheder, der betaler selskabsskat.

"Det er helt rimeligt, at offentligheden kan kigge selskaberne i kortene - og vi har svært ved at se, at det kan være et problem for selskaberne," skriver skatteminister Holger K. Nielsen i en kommentar i Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Beck
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra i dag kan alle interesserede borgere få indblik i, hvilke virksomheder, der vel at mærke tjener penge, betaler dansk selskabsskat. Det sker via de såkaldte åbne skattelister, som skatteminister Holger K. Nielsen (SF) har indført.

En offentlig gabestok, lyder kritikken. Men det afviser Holger K. Nielsen.

- Det er hverken regeringens ønske eller min opgave som skatteminister at hænge bestemte virksomheder ud, hvis ikke de betaler selskabsskat. Hvis jeg eller Skat mener, at selskaberne ikke betaler den skat, de skal, kan vi jo gå til virksomhederne og få det undersøgt, skriver ministeren i en kommentar i Berlingske.

- Omvendt mener vi i regeringen, at det er helt rimeligt, at offentligheden kan kigge selskaberne i kortene - og vi har svært ved at se, at det kan være et problem for selskaberne. Medmindre de faktisk har noget at skjule, fortsætter han.

Holger K. Nielsen understreger, at skattelisterne ikke skal ses som en mistænkeliggørelse af virksomhederne, da det ikke nødvendigvis er et udtryk for, at de snyder, hvis de ikke skæpper i skattekassen.

- Der kan der være mange legitime grunde til, at selskaberne ikke betaler selskabsskat i et givent år, skriver skatteministeren.

Og skattelisterne skal være med til at aflive myterne om, hvor meget eller hvor lidt selskaberne bidrager til fællesskabet.

- For eksempel tror jeg, at det vil overraske mange, at det faktisk er de store selskaber, der bidrager mest til indtægterne fra selskabsskatten. Det er en af de ting, der nu vil komme gennemsigtighed omkring, og det tror jeg ret beset er en fordel for disse virksomheder, skriver Holger K. Nielsen i Berlingske.

I sidste uge kom det frem, at der aldrig har været så mange selskaber, der ikke betalte skat i Danmark, som det var tilfældet i 2011.

Men Holger K. Nielsen slår fast, at »regeringen ikke kommer til at basere sin skattepolitik i de kommende år på at sætte hverken skatter eller afgifter hovedløst i vejret«.

Skattelisterne kan findes på en underside til Skats hjemmeside i løbet af onsdag.