Minister forarget: Spritnye Mercedes-biler kører rundt i Danmark uden afgifter

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: PR Daimler AG - Global Communica. Arkivfoto. PR-foto fra Daimler
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

Velkommen til ugens første morgenoverblik. I dag skal vi blandt andet høre om Statsforvaltningen, der bremser unge, som drømmer om at starte deres egen virksomhed.

Men først til en sag om, at massevis af luksusbiler kan køre i Danmark uden at betale afgifter.

1
Mercedes-biler uden registreringsafgift

Mange helt nye Mercedes'er kører rundt på de danske veje, uden der er blevet betalt registreringsafgift. Det viser en afsløring fra Finans.

Mediet har undersøgt 956 Mercedes-biler, som blev indregistreret i december 2016. I dag er 300 af bilerne afmeldt igen og har fået refunderet mindst 99 pct. af registreringsafgiften, selvom de kører rundt i trafikken.

Det viser, hvordan leasingselskaber helt systematisk kan undgå registreringsafgifter på nye biler. De udnytter en regel i loven og får registreringsafgiften tilbage, når de i et teknisk, konstrueret regnestykke kan vise, at bilerne ikke har tabt værdi, mens de har været leaset ud.

Netop nu forhandler regeringen og Dansk Folkeparti om en sænkning af registreringsafgiften. Og her kan det også komme på tale at lukke hullet i leasingloven.

»Jeg forarges over de historier, som kommer frem. Det er ikke rimeligt, at der er nogen, som kan køre afgiftsfrit rundt. Det mest overraskende er nok omfanget,« siger skatteministeren, der afventer en redegørelse fra Skat.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Staten bremsede Jakobs drøm

Jakob Kristian Borg kunne tjene tusindvis af kroner på at lave lyd og lys til koncerter på spillesteder i hovedstadsområdet. Selv om han kun er 17 år, har han mulighed for at sælge sine ydelser til flere forskellige kunder. Han mangler bare at stifte sit eget selskab.

Men det kan han ikke få lov til. Selvom både Jakob og hans forældre mener, det er en god idé at starte eget selskab, har Statsforvaltningen sagt nej. Og i sidste ende er det dem, der kan bestemme om danskere under 18 år, skal have lov til at stifte deres eget selskab.

»Jakob Kristian Borg har mulighed for at tage et almindeligt fritidsarbejde, hvor han ansættes som lønmodtager, og hvor der ikke er de samme risici i forhold til at drive selvstændig virksomhed,« lyder det blandt andet i afgørelsen.

Statsforvaltningen har skruet voldsomt op for afslag til de unge iværksættere. I første halvår af 2017 er det kun fem procent af de unge, der har fået tilladelse.

»Jeg kan leve af det her som et arbejde, og så er det irriterende, at staten skal sætte en stopper for det,« siger den 17-årige Jakob.

Læs mere i Berlingske Business (kræver abonnement).

Business anbefaler:

3
Svenske kvotekonger sætter sig på de danske farvande

Der har de seneste måneder været hård kritik af de såkaldte kvotekonger, der ejer en uhensigtsmæssig stor andel af de danske fiskekvoter.

Nu kan DR fortælle, at fire store svenske fiskeri-virksomheder ejer 23 procent af af de danske kvoter indenfor industrifiskeri.

De svenske virksomheder ejer nu danske kvoter på fisk som sild og makrel for mere end en milliard kroner. Det er en fordobling på fem år.

Den danske stat tjener penge på, at de svenske firmaer betaler selskabsskat i Danmark. Men overskuddet og beskatning af ejernes udbytter havner i stedet i Sverige.

4
Irma kan komme til at koste USA flere hundrede milliarder

Med vindstød på over 200 kilometer i timen ramte den frygtede tropiske orkan Irma i går Floridas kyst.

Målt på økonomi er Florida er USA fjerdestørste stat med et bruttonationalprodukt på omkring 900 milliarder dollars, hvilket svarer til størrelsen på Malaysias økonomi. Foruden risikoen for at bringe menneskeliv i fare kommer Irma med sikkerhed til at efterlade sig en gigantisk regning i den amerikanske stat.

Det tyske analysefirma Center for Disaster Management and Risk Reduction regnede sig tidligere på ugen frem til, at orkanen Harvey, der forårsagede voldsomme ødelæggelser i Texas, vil komme til at koste den amerikanske stat mere end 350 milliarder kroner.

Da orkanen Irma ventes at blive endnu værre end forgængeren Harvey fra Texas, tyder det på, at Irma dermed også kan blive et langt dyrere økonomisk bekendtskab.

Irma har allerede skabt voldsomme ødelæggelser på en række caribiske øer, hvor orkanen skulle have mindst 22 dødsfald på samvittigheden.

Det skal investorerne holde øje med

Men hjælp fra Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, udpeger vi her de ting, som investorerne bør holde øje med i dag:

  • Harvey og irma bliver et dyrt amerikansk ægtepar i forsikringsmæssig henseende med anslåede samlede omkostninger på 100-200 mia. USD. USD vinder dog lidt fodfæste her til morgen, da Irma viser sig at være mildere end frygtet.
  • Konsekvenserne af Harvey er stadig tydelige i råolie markedet. Spændet mellem West Texas (USA) og Brent Crude (Nordsø) olierne er nu over 6 USD per tønde. Forskellen skyldes at nedlukkede raffinaderier ikke kan modtage og behandle amerikansk olie, hvilket får prisen på raffinerede produkter som benzin og diesel til at gå op.
  • De seneste uger er de amerikanske renter og USD faldet støt. Noget kunne tyde på at det værste er ovre med hensyn til nedturen i USD. Er det tid til at blive lidt mere positive på amerikanske aktier efter at USD fald på mere end 10 % siden årets start har gjort et betydeligt indhug i de globale aktieafkast.

Det sker i dag

  • Der er valg i Norge. Meningsmålinger viser, at statsminister og Høyre-leder Erna Solberg står til at beholde et snævert flertal.
  • Kl 09: Danmarks Statistik tager temperaturen på prisen på varerne og kommer med inflationstal for juli.

Det sker på markederne

De asiatiske markeder ligger med stigninger mandag morgen, efter at Nordkoreas leder, Kim Jung-un, i weekenden undlod at fejre Nordkoreas nationaldag med endnu en atombombeprøvesprængning, som det ellers var frygtet.

  • Nikkei 225 i Tokyo: +1,5 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: +0,9 pct.

  • Sydkoreas Kospi: +0,8 pct.

  • Indiens BSE Sensex: +0,5 pct.