Mindre virksomheder bør have del i olieinvesteringer

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

6000-7000 personer i Ribe Amt er beskæftiget inden for olie- og gasindustrien, og omsætningen pr. ansat i sektoren er på omkring en million kroner årligt.

Både beskæftigelse og omsætning kan imidlertid blive betydeligt højere, især hvis også de mindre virksomheder tør bevæge sig uden for hjemmemarkedet, den danske del af Nordsøen.

Det vurderer direktør Peter Blach, Offshore Center Danmark i Esbjerg, der 23. februar har inviteret op mod 500 virksomheder med tilknytning til offshoresektoren til en konference med emnet "Service & Vedligehold" på Aalborg Universitet Esbjerg.

- Jeg mener med nogen ret at kunne påstå, at danske virksomheder i mange henseender er et skridt foran andre olienationer på dette område. I modsætning til lande som England og Norge har vi stadig vækst i mængden af produceret olie, og vi formår at forlænge levetiden på vore platforme. Det skyldes naturligvis operatørerne, men de har også effektive servicevirksomheder til rådighed, siger Peter Blach.

Hovedparten af de 500 inviterede virksomheder til konferencen befinder sig i Ribe Amt, og nogle af de største har formået at brede sig uden for Nordsø-området, blandt andre Semco Maritime.

Norsk potentialeDe fleste foretrækker dog at holde sig til at betjene operatørerne i hjemligt farvand, og derved kan de gå glip af lukrative muligheder.

Divisionschef Niels-Aage Giversen, Force Technology i Esbjerg, ser især uudnyttet potentiale i den norske sektor, hvor alene Norsk Hydros Ormen Lange-projekt med et gigantisk gasbehandlingsanlæg og en 1200 km lang rørledning til England vil løbe op i en investering på næsten 60 mia. kroner.

Når projektet afsluttes i oktober 2007, forventes 15.000 personer at have været involveret i at sørge for, at 20 pct. af Englands gasforbrug i fremtiden kan dækkes fra Norge.

- Der er så voldsomme investeringer i den norske sektor, at det i sig selv er interessant. Danske virksomheder skal gerne have fat i bare en lille del af denne kolossale kage, og der er stort set ingen nedre grænse hvad angår virksomhedsstørrelse. Selv et lille firma med 10 ansatte kan med det rigtige produkt eller den rette niche begå sig, siger Niels-Aage Giversen.

Han nævner områder som rørinstallationer, instrumentering, maling, isolering og elektriske installationer som oplagte områder for danske leverandører.

Tidligere har danske virksomheder fået øretæver på projekter i norsk sektor, og de skal da også på forhånd sætte sig ordentligt ind i både virksomheds- og personbeskatning. Hvis de gør det, er der til gengæld også mulighed for masser at bestille.

Fra den lille leverandørHeller ikke Peter Blach ser begrænsninger for mindre firmaer, idet både den lille leverandør af sikkerhedssko og specialvirksomheden med viden om at forbedre en platforms drift kan lægge billet ind på ordrer.

Peter Blach nævner endvidere præventiv vedligehold, hvor servicen sættes i system og ikke kun udføres, når udstyr er brudt sammen, som et vigtigt område.

Ved konferencen i Esbjerg i februar bliver der indlæg fra blandt andre Den Danske Vedligeholdelsesforening, Energistyrelsen, operatører, certificeringsselskaber, rådgivere og leverandører om mulighederne inden for service- og vedligehold.

Der kan findes flere oplysninger om arrangementet på www.offshorecenter.dk