Millioninvesteringer i sikkerhedsudstyr spildt

Salget af sikkerhedsudstyr i bygge- og anlægsbranchen er voldsomt stigende, alligevel stiger også antallet af ulykker

Der bliver købt seler, liner og andet sikkerhedsudstyr for millioner til de danske arbejdspladser. Ifølge Stephan Visser, der driver rådgivningsvirksomheden Sikkert Tag I/S, er salget steget med 30-40 procent de seneste to år.

Det skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

På trods af virksomhedernes investeringer i sikkerhedsudstyr, stiger antallet af arbejdsulykker. Ifølge Arbejdstilsynet steg antallet af arbejdsulykker på det danske arbejdsmarked sidste år med godt tre pct. til 49.000.

På bygge- og anlægsområdet var stigningen dobbelt så stor, nemlig 6,4 procent. Stephan Visser vurderer, at forklaringen skal findes i måde udstyret bliver benyttet. Han ser dagligt, at sikkerhedsudstyret bliver brugt forkert, eller at det simpelthen er det forkerte udstyr, der bliver benyttet.

- Det giver en falsk tryghed, hvis man bruger sikkerhedsudstyret forkert. I bygge- og anlægsbranchen er der eksempler på håndværkere, der fastgør deres sikkerhedsline til antennekabler og lignende, mens de arbejder på taget af en bygning under opførelse. Og et antennekabel kan altså ikke holde vægten af en mand i frit fald, siger Stephan Visser til Magasinet Arbejdsmiljø.

Glemmer det rigtige grejHan mener, at bygherrer og bygningsejere skal tage et større ansvar for at sikre, at sikkerhedsudstyret bliver brugt korrekt.

I Branchearbejdsmiljørådet for Bygge & Anlæg nikker sekretariatsleder Jacob Munk genkendende til problemet med brugen af sikkerhedsudstyr.

- Desværre glemmer nogle virksomheder at få indkøbt det rigtige grej. Men problemet er også, at mange håndværkere har en arbejdskultur, hvor de er villige til at løbe en risiko, og så bliver linen og selen liggende i bilen, når de skal op og arbejde i højderne, siger Jacob Munk til Magasinet Arbejdsmiljø.

Tilsynschef i Arbejdstilsynet, Hasse Mortensen, påpeger dog, at sikkerhedsudstyr kun forebygger en del af arbejdsulykkerne på de danske arbejdspladser.

- Sikkerhedsudstyr er ikke en garanti for , at der ikke sker ulykker. Ser vi for eksempel på byggepladser, er de største problemer for sikkerheden, at der ikke er ordentlige adgangsforhold, eller at der ikke er ryddet op på byggepladsen, siger Hasse Mortensen.

Kilde: Magasinet Arbejdsmiljø.