Millionærskat får en kold skulder

Et flertal af danskerne mener, at en ekstra topskat for danskere, der tjener over en million kroner om året, vil være skadelig for dansk økonomi.

Foto: Keld Navntoft/Scannpix. De to partiledere Helle Thorning-Schmidt (S) og Villy Søvndal (SF)
Læs mere
Fold sammen
Varslet om en kommende millionærskat er allerede løbet forud for efterårets offentliggørelse af et fælles skatteudspil fra Socialdemokraterne og SF. Men de to partiledere Helle Thorning-Schmidt (S) og Villy Søvndal (SF) må hellere bruge sommerferien på at finde de gode argumenter frem, hvis et flertal af danskerne skal overbevises om, at det gavner dansk økonomi. Det viser en meningsmåling, som Catinet har foretaget for den liberale tænketank Cepos.

54,8 procent af danskerne tror nemlig ikke, at det vil være godt for dansk økonomi, hvis politikerne indfører en ekstra topskat for folk, der tjener over en million kroner årligt. 45,2 procent mener modsat, at det vil gavne økonomien.

"Målingen viser, at flertallet af danskerne kan se, at en ekstra topskat vil være skadelig for dansk økonomi. Forslaget der har karakter af en jantelovskat, vil være en skat på alt det vi har brug for i fremtiden; Nemlig den ekstra indsats, de gode ideer og øget produktivitet. En sådan skatteforhøjelse kan også medføre, at innovative personer vælger at forlade Danmark. Det har ingen gavn af. Man må derfor håbe, at planen bliver i skuffen hos Socialdemokraterne og SF," siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos.

Meningsmålingen er lavet i slutningen af april, hvor der allerede var forlydender om, at oppositionen er på vej med en ekstra topskat til de mest vellønnede danskere. Men Mads Lundby Hansen tror ikke, at sommervarmen har fået danskerne til at se mere lyst på en såkaldt millionærskat.

"Det virker helt absurd, at marginalskatten skal forhøjes yderligere. Det vil svække velstandsudviklingen i Danmark," siger Mads Lundby Hansen.

Ifølge TV2 Nyhederne vil Socialdemokraterne og SF foreslå, at danskere med en indkomst over én million kroner skal betale fem procent ekstra i skat af alt, hvad de tjener ud over den første million. Det vil i praksis betyde, at 25.000 højtlønnede danskere må skyde en hvid pil efter størstedelen af den skattelempelse, som regeringens seneste skattereform begunstiger dem med fra år 2010.