Milliardsalg af familievirksomheder falder til jorden

Salget af modekoncernen DK Company er gået i vasken, Carlsbergfondets formand pressede på for at få højere honorarer til sig selv og bestyrelsen, og Novo Nordisks ærkerival klager over ulovlige salgsmetoder. Det er blandt tirsdagens nyheder.

Både salget af en del af DK Company og af L'easy er strandet. Arkivfoto: DK Company Fold sammen
Læs mere
Foto: Pressematriale
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til et hurtigt overblik over nyheder fra ind- og udland.

1
Milliardsalg af familievirksomheder falder til jorden

Det er langtfra nemt at afhænde det livsværk, som man har bygget op gennem et langt arbejdsliv. Det må nu også modebossen Jens Poulsen erkende, efter at hans forsøg på at sælge ud af modekoncernen DK Company er mislykkedes.

Det skriver Børsen (kræver abonnement), til hvem eksperter forklarer, at nogle virksomhedsejere har urealistiske krav til prisen, hvorfor køberne vælger at trække sig. Manden bag designvirksomheden Gubi, Jacob G. Olsen fik dog i maj lige over 1,5 milliarder kroner hjem, da han solgte 60 procent af virksomheden til kapitalfonden Axcel.

Det er kun få uger siden, at Niels Thorborg, som står bag L'easy-koncernen, tilsvarende måtte opgive sit planlagte salg, og nu må Jens Poulsen så erkende, at flere kapitalfonde har takket nej.

2
Carlsbergfondets formand masede på for højere honorarer

Bestyrelsesformanden for en af Danmarks rigeste erhvervsdrivende fonde, Carlsbergfondet, Flemming Besenbacher, er personligt gået til Erhvervsstyrelsens direktør for at gå godkendt, at fonden hævede honorarerne til ham selv og den øvrige bestyrelse.

Det skriver Berlingske Business.

Fondsbestyrelsen ønskede at sætte honorarerne til bestyrelsesmedlemmerne op med omkring 100.000 kroner pr. medlem til 460.000 kroner og til 1,2 millioner kroner til formanden. Erhvervsstyrelsen ville ikke umiddelbart acceptere forklaringen, hvorefter Flemming Besenbacher mødte op for at begrunde. Han fik sin godkendelse i hus, dog med Erhvervsstyrelsens anmærkning om, at aflønningen af bestyrelsens medlemmer og deres arbejdsindsats og resultater skal vurderes hvert år.

3
Novo Nordisks ærkerival går hårdt til angreb

Novo Nordisks ærkerival beskylder medicinalgiganten for at bruge ulovlige salgsmetoder.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten og Finans.dk. Den franske konkurrent Sanofis landechef i Danmark, Rasmus Schädler Villemoes, siger, at »jeg har aldrig oplevet lignende problemer med andre lægemiddelvirksomheder« og kalder det »et direkte angreb« på Sanofis diabetesmidler.

Novo Nordisk og Sanofi har igennem længere tid sloges i retssalene, og Sanofi har oftest vundet sagerne, som handler om ulovlig eller vildledende markedsføring af medicin mod sukkersyge, blandt andet i reklamematerialer over for danske læger. Her satte Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien hælene i og gav Novo Nordisk en bøde. Også i Storbritannien har de to selskaber ligget i strid.

Novo Nordisk undrer sig over den kraftige kritik fra konkurrenten.

Det skal du holde øje med i dag

Tre ting, som man tirsdag bør holde øje med, ifølge seniorstrateg Andreas Østerheden fra Nordea:

  • Alle øjne er rettet imod Singapore her til morgen, hvor det historiske møde imellem Donald Trump og Nordkoreas leder Kim Jong-Un finder sted. Donald Trump er den første siddende præsident, der har accepteret at mødes med den siddende nordkoreanske leder, og derfor er forventningerne til Trump om at opnå et håndgribeligt resultat angående en atomaftale også store. Trods den store opmærksomhed forventes mødet ikke at give de store markedsbevægelser. Det er værd at holde øje med den forventede pressekonference kl. 10 dansk tid.
  • På nøgletalsfronten er inflationstallene fra USA dagens højdepunkt. Kerneinflationen ventes at stige med 0,2% over måneden (renset for energi og råvarer). Vi forventer, at inflationen vil fortsætte med at tage gradvist til i løbet af året, hvilket sammen med det stærke amerikanske arbejdsmarked giver den amerikanske centralbank, som er aktuel i morgen, merit for at hæve renterne yderligere.
  • I Europa vil investorerne kigge efter den tyske erhvervstillidsopgørelse for juni, hvor vi får data fra ZEW-opgørelsen. Markederne forventer at målingen svækkes yderligere, men det vil have mindre betydning for markedsudviklingen i løbet af dagen. I Storbritannien kommer oppositionspartiet, Labours, forslag til afstemning i underhuset. Forslaget indeholder justeringer til den overgangsaftale, som premierminister Theresa May skal have EU med på sidst på måneden.

Det sker i dag

  • kl. 11.00: Eurozonen: ZEW-forventningsindeks, juni
  • kl. 14.30: USA: Forbrugerpriser, maj
  • kl. 14.30: USA: Kerneforbrugerpriser, maj (estimeret: 2,2%; tidligere: 2,1%)
  • kl. 23.00: Regnskaber fra telegiganten AT&T og underholdningskoncernen Time Warner