Milliardregning til erhvervslivet

Regeringens skatteudspil vil koste danske virksomheder omkring en milliard kroner i øgede energiudgifter frem til 2015. Carlsberg forudser stigende priser.

Skatten på arbejde bliver sat ned, mens øgede energiafgifter skal finansiere gildet. Det betyder – i runde tal – at dansk erhvervsliv skal betale omkring en milliard kroner ekstra i øgede energiafgifter frem til 2015.

Regeringen har endnu ikke lagt sig fast på, hvordan de øgede afgifter skal beregnes, men et forslag er, at 2007-afgifterne indekseres og fremover ganges med faktor 1,8. Med de nuværende priser betyder det, at erhvervslivet skal betale en milliard mere i energiafgifter.

I regeringens 2015-plan skal der i 2015 komme fire mia. kroner ekstra i statskassen fra energiafgifter. Som en tommelfingerregel "betaler" erhvervslivet en fjerdedel af de samlede energiafgifter. Resten – det vil sige omkring tre milliarder kroner – skal de private husholdninger betale.

Det bliver sandsynligvis forbrugerne, der kommer til at mærke de øgede afgifter i form af højere priser:

"Vi ser, at råvarepriserne stiger voldsomt. Det her vil trække i samme retning. Vi har to muligheder. Enten kan vi blive mere effektive, eller også kan vi øge priserne. Som det ser ud nu, kommer vi til bruge begge ting," lyder meldingen fra Carlsbergs informationschef.

Til forsiden