Milliardhul i statskassen, kamp mod boligboble og massiv ingeniørmangel

Foto: Thomas Lekfeldt. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har sammen med resten af regeringen lovet at komme med et forslag til, hvordan pensionsklemmen løses. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Finansminister Claus Hjorth Frederiksen (V) kan godt begynde at finde det finansielle lappegrej frem. Foran ham venter et milliardhul i statskassen.

En større bombe under det danske pensions­system er på vej til at blive udløst. Ophobningen af sprængstof under pensionssystemet skyldes, at det for op mod en million danskere fremover ikke længere kan betale sig at spare op til pensionen de sidste fem år, før de trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet; de er fanget i den såkaldte pensionsklemme.

Finanstilsynet er bekymret for, om der opstår en ny boligboble. Derfor har tilsynet nu sendt syv »best practices« ud til bankerne. Finanstilsynet opfordrer bl.a. bankerne til kun at låne penge ud til kunder, der har tilstrækkelig stabil økonomi til at stå imod, hvis renten pludselig stiger, eller hvis boligpriserne falder.

Riget fattes ingeniører. Faktisk mangler Danmark ingeniører som aldrig før og har behov for mindst 1.000 ingeniører om året fremover. Virksomheden Vølund har svært ved at skaffe arbejdskraft og har i denne uge åbnet et kontor i Slovakiet, hvor der ansættes østeuropæiske ingeniører.

De amerikanske børser holder lukket i dag på grund af Labor Day, men her på Business-redaktionen holder vi naturligvis et vågent øje med alle de øvrige markeder og alt det andet, som sker i dag.

God fornøjelse.

Anders Rostgaard, dagens onlineansvarlige