Milliarderne vælter ind i Norges »sparebøsse«. Nu stopper manden, der har fået dem til at trille

Yngve Slyngstad er manden, der har fået de norske oliemilliarder til at yngle. Nu går han af efter 12 år som chef for den norske oliefond, og han stopper på toppen: Forleden rundede fonden en milepæl på 10.000 milliarder norske kroner, og 2019 ser ud til at blive det bedste i fondens 23 år.

NORWAY-SWF/RECORD
Yngve Slyngstad, der de sidste 12 år har ledet Norges statslige oliefond, har været alt andet end tilbagelænet i sin forvaltning af de norske oliemilliarder til fremtidige generationer. Fonden er blevet mere end femdoblet under hans ledelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ints Kalnins / REUTERS /Ritzau Scanpix

Verdens største statslige investeringsfond er, som forvalteren af Norges oliemilliarder siger, »ikke en hvilken som helst pengekasse. Det er det norske folks sparebøsse.«

Og som Yngve Slyngstad mindede om, da han i sidste uge meddelte, at han går af efter 12 år som chef for den norske oliefond, så har han bekymret sig om sparebøssen døgnet rundt i samtlige de 12 år.

Pånær én dag: Da han satte sig ned og skrev sin opsigelse.

Det gjorde han 25. oktober, da fonden rundede en milepæl på 10.000 milliarder norske kroner. Ved et forbløffende sammenfald var det også 50-året for dagen, da Ekofisk-feltet i Nordsøen blev opdaget, og Norges olieeventyr begyndte.

»Dette er et tidspunkt, hvor alle stjerner står rigtigt,« bedyrede Slyngstad på pressekonferencen, hvor han også meldte, at oliefonden i tredje kvartal i år havde leveret et afkast på 236 mia. norske kroner.

Dermed er fonden indtil videre i år vokset med 1.486 mia. norske kroner og stiler mod det bedste år i sine 23 års eksistens. Det vel og mærke efter at have tabt næsten en halv mia. norske kroner sidste år.

Logisk timing

Slyngstads beslutning er kommet bag på mange. Men timingen er logisk. Fonden, der er femdoblet under hans ledelse, er ved at nå den andel på 70 pct. aktier, som den norske regering har givet mandat til. Og i de kommende år ventes fonden at bremse op og vokse langsommere.

I takt med at oliekronerne triller langsommere, har der også jævnligt været debat om oliefondens fremtidige udformning, sideløbende med den politiske debat om de strukturreformer, som de kommende år vil kræve i norsk økonomi.

Slyngstad afviste ved pressekonferencen, at politisk indblanding skulle være en af årsagerne til, at han går. Men det er ingen hemmelighed, at han gerne havde set oliefonden rykke fri af finansministeriet og centralbanken og få større uafhængighed til at forvalte de mange milliarder. Og det forslag blev afvist af regeringen sidste år.

»Yngve Slyngstads strategiske visioner for fonden er blevet pure afvist igen og igen, herunder forslag om at give ham selv en større grad af frihed og gøre ham mindre ansvarlig. Han har fejlet,« sagde den norske akademiker og regeringsrådgiver Espen Henriksen forleden til Financial Times som en af de mest kritiske røster.

»Hvilken befrielse,« fortsatte han på Twitter om Slyngstads varslede fratrædelse.

Nysgerrig nordmand

Men kritikerne er ellers kraftigt i mindretal, når det gælder den 57-årige Slyngstad, der har været med i næsten hele oliefondens eksistens. Han blev i 1998 hyret til at opbygge fondens aktieinvesteringer, der oprindelig højst måtte udgøre 40 pct. Og det gjorde han så godt, at han ti år senere overtog tøjlerne fra fondens første direktør, Knut Kjær.

Det var lige før finanskrisen, da fonden mistede omkring 40 pct. af sin værdi. Siden har Slyngstad gjort oliefonden til en af verdens største og mest indflydelsesrige aktieinvestorer, hvis beslutninger bliver nøje fulgt — fra etiske kriterier over den skelsættende beslutning om at frasælge olie- og gasproducenter og til at irettesætte selv giganter som Facebook og Amazon for dårlig selskabsskik.

Nordmanden har ofte fremhævet sin nysgerrighed som et bærende træk og årsagen til, at hans vej gik gennem fire mastergrader, en filosofiuddannelse og flakken rundt i verden, før han fandt, hvad han har beskrevet som en »mission«.

»Jeg mener ikke, at du nødvendigvis skal indsnævre din profession, i hvert fald ikke inden for investering. Investering er noget virkelig bredt. Det drejer sig om fremtiden, så det vigtigste for mig har nok været at have et åbent sind,« udtalte han tidligere i år til Bloomberg.

Missionen opgiver han ikke helt. Han bliver i oliefonden, hvor han skal opbygge fondens investeringer i vedvarende energi. Og sådan kan ringen på en måde sluttes, fra olien det hele begyndte med.