Milliarderne ruller ind - vores udlandsformue når nye højder

Solide overskud på betalingsbalancen får danskernes nettoformue over for udlandet til at vokse.

Danmarks nettoformue over for udlandet voksede til nye højder i 2018. Udviklingen er drevet af stort overskud på betalingsbalancen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Det er godt at have overskud på betalingsbalancen. Det får vores nettoformue over for udlandet til at vokse til nye højde. Mere præcist steg vores nettoformue sidste år med 195 mia. kr. og kom op på 1.403 mia. kr.

Det svarer til 63 pct. af landets samlede produktion i form af BNP. Det fremgår af nye tal fra Danmarks Nationalbank.

Nationalbanken skriver, at udviklingen i formuen i høj grad er drevet af solide overskud på betalingsbalancens løbende poster. Der har været overskud på betalingsbalancen hvert år siden 1990 med undtagelse af et enkelt år.

»Overskuddet på betalingsbalancens løbende poster er udtryk for, at Danmark har et opsparingsoverskud over for udlandet. Overskuddet placeres i finansielle aktier i udlandet og øger danskernes formue,« skriver Nationalbanken.

Cheføkonom i Nykredit Tore Stramer fremhæver, at den store nettoformue vidner om, at den danske økonomi er bundsolid.

»Det skal vi naturligvis være rigtig tilfredse med da den høje udlandsformue sikrer dansk økonomi en rigtig høj stjerne på de finansielle markeder. Det har bidraget til at boligrenterne herhjemme nu er faldet til det laveste niveau nogensinde og tilmed tilbyder danskerne den billigste boligfinansiering i verden,« skriver Tore Stramer i en kommentar.

Cheføkonom i 3F Frederik I. Pedersen er meget enig.

»Vi har gennem mange år haft enorme overskud på vores betalingsbalance, der afspejler at vi sparer langt mere op end vi investerer. Det har sat sig i en enorm udlandsformue, der giver formueafkast og løfter den indkomst vi kan forbruge og investerer af ud over det vi får fra BNP-væksten,« siger Frederik I. Pedersen

Han fremhæver, at nettoformue ved udgangen af sidste år svarer til små 240.000 kr. pr. dansker.