Milliarder til boligejere kan puste til inflationen

De danske boligejere har udsigt til milliarder i tilbagebetalt skat og skattelettelser i de kommende år. Cheføkonom frygter, at det vil skubbe gang i inflation igen, skriver Børsen.

Cheføkonom hos Danske Bank Las Olsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For mange danske boligejere er der udsigt til store gevinster fra omlægningen af boligskatten i år og næste år.

Samlet set vurderer Skatteministeriet, at danskerne har betalt 13,5 milliarder kroner for meget i boligskat siden 2011. Samtidig står boligejerne til en skattelettelse på i alt ti milliarder kroner i 2024.

Nu råber Danske Banks cheføkonom, Las Olsen, vagt i gevær. Han frygter, at den store sum til danskerne vil puste unødigt til økonomien og inflationen, skriver Børsen.

»Det er lige knap en procent af BNP, så det er ganske meget i økonomisk forstand. Det begynder at være noget, der giver en ret stor stimulans til økonomien, og det kan ikke undgås, at det har en effekt på det samlede forbrug,« siger han til Børsen.

Selvom inflationen allerede nu er dalende, og Finansministeriets forventninger er mere neutrale henimod 2024, så frygter Las Olsen, at den nu dalende inflation igen vil få vind i sejlene.

»Hvis prognoserne holder, kan vi risikere at få en periode, hvor inflationen igen stiger, og hvor vi igen får mange af de samme problemer, som vi har kæmpet med i 2022,« siger Las Olsen.

Derfor mener Las Olsen også, at regeringen bør dæmpe økonomien med finanspolitiske stramninger for at modvirke effekterne.

»Det kan meget vel ende med at give politikerne hovedpine. Det kan være nødvendigt at lave nogle andre finanspolitiske opstramninger for at undgå, at det giver for stor en stimulans til økonomien,« siger han til Børsen.

Cheføkonom-kollegaen i Nykredit Palle Sørensen er dog ikke lige så skråsikker på, at omlægningen af boligskatten vil føre til markant øget inflation.

»Jeg synes, at timingen kunne have været værre. Jeg har svært ved at se, at det vil spinne privatforbruget helt ud af kontrol,« siger Palle Sørensen.

Men han er dog enig i, at de mange milliarder, der bliver pumpet ud i samfundet, vil være med til at støtte forbruget.

»Det er en form for ekspansiv finanspolitik, man fører,« siger han.