Milliardærklubbens bank skulle have ført Lauritz.com på børsen

Lauritz.com-stifteren Bengt Sundstrøm var i 2007 langt med planer om at børsnotere auktionshuset til en værdi af en halv milliard kroner via Capinordic Bank – men planerne blev skrinlagt på grund af finanskrisen.

Capinordic Bank, der ville børsnotere Lauritz.com, holdt til i Tuborg-bygningerne i Hellerup, men gik konkurs i 2010. Arkivfoto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere

Allerede i 2007 var stifteren af auktionshuset Lauritz.com, Bengt Sundstrøm, langt med planer om at børsnotere selskabet. Det skulle ske med bistand fra den såkaldte Milliardærklubs egen finanskoncern, Capinordic, hvor Lasse Lindblad var topchef.

Oplysningerne fremgår af retsdokumenter fra Finansiel Stabilitets erstatningssag mod Capinordic Bank efteråret 2015, som endte med, at bankens ledelse, herunder Lasse Lindblad, blev idømt en samlet erstatning på over 90 mio. kroner.

Konceptchef i Lauritz.com, Mette Jessen, bekræfter forløbet: »Vi planlagde i 2007 at børsnotere Lauritz.com, der i den forbindelse valgte Capinordic som udstedende bank. Børsnoteringen var skemalagt til primo 2008,« skriver Mette Jessen i en mail til Berlingske.

Flere medlemmer af Milliardærklubben, herunder ejendomsmilliardær Ole Vagner, ­toprevisor og rigmand Steen Bryde, IT-milliar­dær Erik Damgaard og finansmanden Lasse Lindblad, var aktionærer eller sad i ledelsen af Capinordic Bank.

Kontakten til Bengt Sundstrøm gik dengang gennem Ole Vagner, som Bengt Sundstrøm ifølge Mette Jessen kendte fra ridesporten, og Lasse Lindblad, som var topchef for hele ­finanskoncernen Capinordic.

85 mio. kroner til fransk vinslot

Capinordic Banks forretninger foregik typisk ved, at rigmænd i ledelsens netværk købte aktier i banken, som så ydede dem store kreditter. Det gælder også for Bengt Sundstrøm, som i oktober 2007 efter mundtlig aftale med Lasse Lindblad – på et ubevilget overtræk – købte aktier i Capinordic A/S for 24 mio. kr.

To andre rigmænd, Steen Larsen – alias Steen Patrick Vela alias Patrick de Vela – og stolefabrikant Lorentz Jørgensen købte aktier ved samme lejlighed.

»Bengt Sundstrøm kendte Ole Vagner privat fra ridning, men har ikke gjort forretninger med ham. Bengt Sundstrøm havde truffet Lasse Lindblad ved nogle få møder hos Capinordic i forbindelse med Lauritz.coms forberedelse af en børsnotering i 2008,« forklarer Lauritz.com-konceptchef Mette Jessen i sin mail.

Capinordic Bank bevilgede også 85 mio. kr. til køb af et fransk vinslot til Bengt Sundstrøms selskab Lauritz Kunsthal, som i dag hedder Ejendomsselskabet Rovsingsgade 60-74 ApS.

Det er et selskab, som i dag rummer en besværlig ejendom, som skulle have været solgt som rygstød for Lauritz.coms økonomi, men aldrig blev det.

Capinordic Bank bevilgede yderligere en kredit til Sundstrøm og hans virksomheder på 52 mio. kr. til overtagelse af hans kreditfacilitet hos Danske Bank. Capinordic havde nemlig indgået mandataftale med Lauritz.com Holding A/S om, at koncernen skulle børsnoteres primo 2008. Lasse Lindblad så store muligheder i Bengt Sundstrøm og havde planer om at etablere en »co-brandet« bank som en filial af Capinordic Bank.

Medregnet Sundstrøms aktier i Lauritz.com opgjorde banken hans formue til 150 mio. kr. Værdisætningen af Lauritz.com ved børsnoteringen satte Capinordic Bank til 500 mio. kr.

Lånet var et sikkerhedsnet for Lauritz-­koncernen og Bengt Sundstrøm i det tilfælde, at Danske Bank forlangte, at Lauritz.com Holding flyttede sine øvrige bankforretninger, når det gik op for Danske Bank, at den ikke fik forretningen med børsnoteringen.

Det sidste lån blev dog aldrig udnyttet, fordi børsnoteringen ikke blev til noget som følge af finanskrisen i 2008. Capinordic Bank gik konkurs i 2010. På det tidspunkt var børsnoteringen af Lauritz.com opgivet:

»Da finanskrisen var brudt ud i efteråret 2007, valgte vi som nærmest alle andre selskaber at skrinlægge planerne om børsnoteringen,« forklarer konceptchef hos Lauritz.com, Mette Jessen.

Engagementet med Bengt Sundstrøm var en del af erstatningssagen mod Capinordic Bank. Finansiel Stabilitet mente, at engagementet blev håndteret uansvarligt af bankens ledelse. Banken tabte ikke på udlånet til Bengt Sundstrøm, og Østre Landsret fandt ikke, at der var noget at kritisere.

Da Lauritz.com blev børsført i sommeren 2016, endte første børsdag på en slutkurs svarende til en markedsværdi på 583 mio. svenske kr. I dag er markedsværdien 297 mio. svenske kr.