Milliardær giver nyt liv til den islandske krone

Thor Bjorgolfsson køber og afnoterer islandske Actavis, der producerer kopimedicin. Den store handel har fået den betrængte islandske krone til at stige.

Thor Bjorgolfsson blev milliardær på at opbygge et bryggeri i Skt. Petersborg sammen med sin far. Bryggeriet blev senere solgt for over to milliarder kroner til Heineken. Fold sammen
Læs mere
Den omstridte islandske milliardær, Thor Bjorgolfsson, har købt de andre aktionærer ud af kopimedicinproducenten Actavis, og er på vej til at fjerne selskabet fra børsen i Reykjavik.

Der er tale om en handel til 16,5 milliarder kroner, og handlen er så stor, at det har påvirket det lille lands valuta den seneste tid.

»En stor del af den kapital vil gå til næsten 4.000 islandske aktionærer, når handlen er på plads. Indvirkningen på den islandske økonomi er allerede blevet synlig ved at den islandske krone den seneste tid er steget,« hedder det i et notat fra Glitnir Bank i Island.

Selv om Thor Bjorgolfsson i forvejen ejer en del af aktierne, betyder handlen en uset stor saltvandsindsprøjtning af fremmed valuta i form af euro.

Ólafur Ísleifsson, der er tilknyttet det økonomiske institut ved universitetet i Reykjavik siger til avisen Frettabladid, at handler af den størrelse hidtil har været ukendt i den islandske økonomi. Statsbudgettet for Island var sidste år således på cirka 32 milliarder kroner.

Den islandske krone har været på en gevaldig nedtur som følge af det meget store underskud på betalingsbalancen men også på grund af mistillid til de islandske bankers vilde vækst. I det tidlige forår sidste år sendte flere investeringsbanker og kreditvurderingsinstitutter særdeles kritiske rapporter på gaden, der fik den islandske krone til at styrtdykke.

Vigigt for væksten
Kronens fald, overbrug og som følge af undeskudet på betalingsbalancen har den islandske central bank hævet renten 18 gange på tre år, så den styrende rente nu er på 13,3 procent.

Det er officielt et selskab under investeringsselskabet Novator, som Thor Bjorgolfsson, kontrollerer, der har købt og afnoteret Actavis, og milliardæren begrunder det med stigende konkurrence inden for produktion af kopimedicin.

»I sådanne omgivelser er det efter Novators opfattelse vigtigt for den fremtidige vækst, at selskabets gøres privat. På den måde er selskabet ikke længere bundet af de krav og forpligtelser om åbenhed, som børsnoterede virksomheder,« hedder det i en meddelelse fra Novator.

Thor Bjorgolfsson står i spidsen for en af de to ledende familier i Island. Thor Bjorgolfsson blev milliardær på at opbygge et bryggeri i Skt. Petersborg, som senere blev solgt for over to milliarder kroner til Heineken. Den anden ledende familie i Island ledes af Jon Asgeir Johannesson, der er blandt andet er kendt for købet af stormagasinet Magasin i Danmark.