Miljøstyrelsen skruer op for jordvarmen

Lempelse. Miljøstyrelsen lemper kravene til etablering af jordvarmeanlæg. Det vil løfte branchen, der dog stadig efterlyser oplysning og tilskudsordninger.

Foto: Colourbox

Siden 1980'erne har udbredelsen af jordvarmeanlæg været begrænset af et afstandskrav på 300 meter til nærmeste drikkevandskilde.

Det krav bliver nu lempet til 50 meter via en ny bekendtgørelse fra Miljøstyrelsen, der forventes at træde i kraft til september.

Det nye regelsæt indeholder desuden en række lempelser i kravene til kommunernes sagsbehandling. Det forklarer Bente Villumsen fra Cowi, der står bag den analyse, som bekendtgørelsen bygger på.

- Baggrunden har blandt andet været at gøre det hurtigere for kommunerne at behandle forespørgsler om jordvarme. Der er simpelthen for mange, som har opgivet på grund af lange ventetider, siger hun.

Bekendtgørelsen tager udgangspunkt i en analyse af miljøforholdende i forbindelse med jordvarmeanlæg, der har afsløret, at risikoen for utætheder er forsvindende lille. Bente Villumsen tror på, at de mere klare regler, og lempede miljøforhold vil få flere til at investere i den miljø- venlige opvarmningsform.

Branchen er positiv

Hos forhandlere af jordvarmeanlæg er der især glæde over de nye afstandskrav, der forventes at give salget et løft.

Firmaet RenVarme, der sælger naturvarme i hele Danmark ser frem til flere kunder.

- Der er ingen tvivl om at markedet bliver større nu. Der mangler stadig oplysning på området i befolkningen, men det er en anden snak, siger direktør Anders Møller, der desuden håber på, at den nye bekendtgørelse kan befri ham for at vente i månedsvis på kommunale beslutninger.

Anders Møller melder i øvrigt om en støt stigende efterspørgsel og positive udsigter. En af hans samarbejdspartnere kan dog ikke lade være med at dryppe lidt malurt.

- Det er helt sikkert positivt med de nye regler, men det er primært folk, der har besluttet sig og har fundet pengene, der vil gøre det nu, da det er blevet nemmere at få en byggetilladelse,« siger Leif Boel-skov, der blandt andet forhandler anlæg fra RenVarme.

Leif Boelskov efterlyser statslige tilskudsordninger, hvis der for alvor skal skrues op for den klimarigtige varme.