Midt i »alle overophedningers moder« får Fed-chef historisk hård kritik fra uventet kant

Jerome Powell, topchef for den amerikanske centralbank, får nu hård kritik fra tidligere topansatte, der mener, at renteforhøjelserne både er for lave og kommer for langsomt. Aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen, kalder kritikken »berettiget«, men forklarer også, hvorfor bagklogskaben er letkøbt.

Aktieanalysechef i Sydbank Jacob Pedersen påpeger, at Fed-chef Jerome Powell gjorde det svært for sig selv, da han sidste sommer kaldte et højt spring i inflationen for »midlertidig«. »Det gør det i hvert fald nemt at stå og sige, at alle da kunne se, at den ikke var midlertidig,« siger Jacob Pedersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Lo Scalzo/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topchefen i den amerikanske centralbank, Fed, får nu hård kritik fra en række tidligere ledende ansatte, herunder to tidligere næstformænd.

Skytset mod Fed-chef Jerome Powell skyldes det, de tidligere ansatte mener er en for fodslæbende pengepolitik i lyset af den buldrende inflation, som de mener nu har skubbet USA til randen af en kommende økonomisk recession.

Det skriver Bloomberg.

Kritikken går på, at Fed først for nylig har valgt at hæve styringsrenten, at den ikke blev hævet med mere end et halv procentpoint, og at Powell ligeledes har sagt, at den ellers forventede forhøjelse på 0,75 procentpoint ikke kommer ved de næste to Fed-møder over sommeren.

Med andre ord: Det er for sent, og det er for lidt.

Ifølge Bloomberg har der ikke været en lignende kritik siden 1970erne, hvor inflationen i USA var mere end ti procent – en smule højere end de seneste tal på 8,5 procent.

»Alvorlig overophedning«

Der er ifølge Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank, tale om en »alvorlig overophedning« af amerikansk økonomi med »tårnhøj inflation, pres på arbejdsmarkedet og stigende lønninger«.

Kritikken fra de tidligere ansatte er på en og samme tid opsigtsvækkende på grund af afsenderne, men i sin substans heller ikke så overraskende igen, understreger Jacob Pedersen.

Han mener dog, at kritikken er berettiget.

»Det er jo meget nemt at sige ja, for det er jo sådan, det ser ud lige nu.«

Men Jacob Pedersen betoner samtidig, at det er relevant at huske, hvilken situation centralbankerne har skullet navigere i.

»Vi kommer ud af en coronakrise, hvor verden var ved at falde sammen i en frygtet mangel på efterspørgsel. Den har centralbanken været inde at støtte markant ved at sende voldsomme mængder af penge ind i det finansielle system og samtidig sørge for, at renterne blev holdt ultra-, ultralave.«

»Og hvornår skal hjælpen til en coronaramt økonomi stoppe? Det har været svært at forudse, og i dag ser kritikken ud til at være berettiget, fordi vi i øjeblikket står i noget, der minder om en alvorlig overophedning af amerikansk økonomi,« siger Jacob Pedersen.

Bagklogskab?

Risikoen ved at underdosere hjælpen i forbindelse med coronakrisen har været »gigantisk«, og det er måske også derfor, at den er fortsat i en grad, hvor man er endt med at overkorrigere, forklarer Jacob Pedersen.

Og det er som bekendt altid nemmest at være bagklog, som han pointerer.

»Hvis banker og regeringer havde sluppet hjælpen for tidligt efter corona, hvad var der så sket? Var vi så faldet tilbage i et gigantisk hul?«

Jacob Pedersen påpeger også, at Jerome Powell gjorde det svært for sig selv, da han sidste sommer kaldte et højt spring i inflationen for »midlertidigt«.

»Det gør det i hvert fald nemt at stå og sige, at alle da kunne se, at den ikke var midlertidig,« siger han.

15 år på doping

Uanset hvad, så er der for analytikeren ikke tvivl om konsekvenserne.

»Vi er gået fra en situation, hvor man har skullet redde en kollapset efterspørgsel, til en situation, der er – ja – alle overophedningers moder.«

På aktiemarkederne – først og fremmest i USA, men også i Europa og Danmark – har frygten for rentestigningerne fået investorer til at reagere som vanligt.

Efter at Fed hævede renten, har de største amerikanske indeks oplevet de største fald i flere år, mens frygten tilsyneladende også har spredt sig til Danmark, hvor C25-indekset fredag lukkede på det laveste niveau, siden Rusland invaderede Ukraine.

Ifølge Jacob Pedersen er kimen lagt til et wakeupcall efter en årrække, hvor centralbankerne rundtomkring i verden har været aktieinvestorernes bedste ven grundet ekstremt lave renter og store pengeudpumpninger, der skabte billig kapital:

»På aktiemarkederne – og på de finansielle markeder generelt – har vi været på doping i de sidste 15 år. Når man er på doping i 15 år, så glemmer man sgu, at man er på doping.«