Mette F-forslag møder ros og ris

Mette Frederiksens (S) forslag om, at ledige skal ud af aktivieringssystemet og ind på uddannelser, får ros af forsker og kritik af den borgerlige tænketank Cepos.

Foto: Esben Salling. Ud med kurser i ansøgnings-skriveri og ind med reel uddannelse - sådan lyder Mette Frederiksens forslag, der gerne skal få ledige i arbejde. Eksperterne er uenige om effekten.
Læs mere
Fold sammen

Skal landets ledige hurtigst muligt finde et job? Eller handler det om at uddanne dem til fremtidens arbejdsmarked?

Eksperterne strides om beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) seneste forslag om, at ledige skal ud af aktiveringssystemet med kvartalsvise samtaler og kurser i ansøgnings-skriveri og i stedet ind på en uddannelse.

I arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsens ører lyder det som en fremtidssikret plan, mens cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den liberale tænketank Cepos er noget betænkelig:

»Selvom det er velmenende, så er Mette Frederiksens forslag reelt ikke fokuseret mod at få ledige i beskæftigelse. Når ledige skal i beskæftigelse, er opskriften ikke et længere ophold i uddannelsessystemet,« siger cheføkonomen i en kommentar til ministerens plan ifølge Ritzau.

Han frygter, at umotiverede ledige vil hænge fast i uddannelserne i al evighed og fortsætte på overførselsindkomster, og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) bakker op om cheføkonomens synspunkt.

»Det er banal beskæftigelsespolitisk lærdom, at generelle og lange uddannelsestilbud er vanvittigt dyre - og de virker ikke. De ledige skal søge de titusindvis af job, der skifter hænder hver måned,« siger direktøren i DA, Henrik Bach Mortensen, til Politiken.

Omvendt mener Flemming Ibsen, der er forsker ved Aalborg Universitet, at den korteste vej til arbejdsmarkedet ikke altid er den bedste:

»Hvis man tager de lange briller på, så har det danske samfund brug for, at de ufaglærte og dem med de korte uddannelser skal løftes til et højere uddannelsesniveau,« siger han til Ritzau.

Ifølge Mads Lundby Hansen fra Cepos vil et bedre alternativ til Frederiksens uddannelsesplan være, at der blev udarbejdet en dagpenge- og kontanthjælpsreform, hvor de to ydelser blev sat ned og dermed kunne fungere som en motiverende faktor for at finde et job.