Metalarbejdsgivere ser på arbejdstilsynet

Regler. De lokale tilsyn holder sig ikke til de regler, der er sat op, mener metal-arbejdsgiverne DS Håndværk & Industri

Arbejdstilsynet kommer i disse år på besøg hos samtlige landets virksomheder. Men metalområdets arbejdsgiverforening er for alvor kommet op på barrikaderne, for de lokale tilsyn følger ikke altid spillereglerne, og dermed kommer virksomhederne urimeligt i klemme, fastslår DS Håndværk & Industri.

- Vi har netop fået henvendelse fra en virksomhed, der, i forbindelse med et besøg fra arbejdstilsynet, har fået pålagt tilpasset tilsyn - selv om arbejdsmiljøet var som det skulle være, siger direktør i DS Håndværk & Industri Lars Bode.

Problemet er, at ingen medarbejdere - trods ledelsens ihærdige opfordring - ønsker at være sikkerhedsrepræsentant. Derfor pålagde arbejdstilsynet virksomheden tilpasset tilsyn.

- Men sådan er reglerne ikke. Virksomhederne skal opfordre til, at medarbejderne vælger en sikkerhedsrepræ-sentant. Det har man også gjort - men hvis ingen vil være det, så har man jo et problem, uanset hvor megen god vilje ledelsen har vist og hvor ofte man har opfordret til det. Og bekendtgørelsen på området beskriver faktisk netop den situation. Og her står intet om, at virksomheden i det tilfælde skal straffes med tilpasset tilsyn, siger DS-direktøren.

Tager affæreDerfor vil DS Håndværk & Industri nu tage affære. Først med kontakt direkte til ledelsen af det lokale tilsyn, hvor man vil bede om en nærmere begrundelse for, hvorfor man har pålagt virksomheden udvidet tilsyn. Og derefter med en henvendelse til ministeren, som enten må kalde tilsynet til orden, eller præcisere bekendtgørelsens tekst, så gentagelser undgås fremover.

Sagen er vigtig for DS, hvis medlemmer fortrinsvis er små og mellemstore virksomheder.

- Langt de fleste af metalvirksomheder arbejder med farlige maskiner og tunge emner. Og derfor tager virksomhedslederne også deres ansvar alvorligt - hovedparten accepterer ikke alene love og regler - de gør mere end der kræves. Men et godt samarbejde med arbejdstilsynet forudsætter, at de også handler korrekt, når de er på besøg. Vi skal skabe tillid i stedet for mistro. Det er ikke tilfældet i denne sag, siger Lars Bode.

DS Håndværk & Industri understreger at reaktionen i særlig grad kommer, fordi der i øvrigt er tale om en virksomhed, hvor arbejdsmiljøet er, som det skal være. Arbejdstilsynet har kun påpeget nogle småting ved deres gennemgang, og dem har virksomheden naturligvis sørget for at ændre.