Mestre bruger alle kneb til at droppe lærlinge

Manglen på arbejde får virksomheder til at bruge ufine metoder for at slippe af med deres lærlinge.

Foto: Colourbox/modelfoto.
Læs mere
Fold sammen

En tømrerlærling er af sin arbejdsgiver blevet tvunget til at underskrive en gensidig ophævelse af kontrakten, og han har derved ikke mulighed for at fortsætte sin uddannelse.

Sådan lyder en af de sager, der i næste måned skal behandles i træfagenes Fagkomite i København.

- Vi mener, det er en bedrevidende, der får overtalt en, der ikke ved noget om sagerne og ikke kender konsekvenserne, til at skrive under. Det er slut med at komme i skolepraktik, og ens uddannelse stopper med det samme. Kun hvis firmaet opsiger lærlingen ensidigt, så har de for tømrernes vedkommende mulighed for at komme i skolepraktik, siger medlem af Fagkomiteen og uddannelsessekretær i fagforbundet Træ-Industri-Byg (TIB) Keld Mansa Kristensen.

Og sagen er langt fra enestående.

- Krisen trykker, og hvis ordrebogen også er tom, så bruger mestrene alle kneb og prøver på alle måder at komme af med lærlingene, siger Keld Mansa Kristensen.

Uvidenhed

Mestrene kan ikke fyre lærlingene uden at have givet en skriftlig advarsel i forvejen, så de har mulighed for at vide, hvad de gør galt. Men det får lærlingene ikke. I følge Keld Mansa Kristensen finder mestrene i stedet et fyringsgrundlag ud af den blå luft.

- Lærlingene ved overhovedet intet om deres rettigheder. Og det er også derfor, at de kommer til at skrive under, når mesteren siger ‘bare skriv under her, så kommer du i skolepraktik,' siger Keld Mansa Kristensen.

Det er dog ikke altid onde hensigter, der sender lærlingene ud i kulden. Mange gange er mestrene lige så uvidende som lærlingene.

- De har ikke sat sig særlig meget ind i, hvad det vil sige at have en lærling. Vi prøver at fortælle dem det, når de bliver godkendt som læreplads, men jeg tror, at mestrenes dagligdag er travl og stresset. Og er det mindre firmaer, så har de måske bogholderiet hjemme på køkkenbordet og har mere styr på det praktiske, siger Keld Mansa Kristensen.

Vanskelig situation

Selvom ordrebogen er tom, så har firmaet en kontrakt med lærlingen, der ikke bare kan ophæves.

- Det er en rigtig øv-situation, og det har det været i meget lang tid. Vi har haft rigtig mange sager. I sidste måned havde vi otte sager på én dag, siger Keld Mansa Kristensen.

Han opfordrer mestrene til at bruge omgangskredsen og hjælpe lærlingene videre, hvis der ikke længere er noget at lave i virksomheden.

- Mesteren kan prøve at spørge større firmaer, om de kan tage lærlingen i et par måneder til virksomheden kommer ovenpå, eller indtil lærlingen bliver udlært. Sådan en aftale kan man sagtens lave, og tit vil lærlingen også være glad for det. Der er også det moralske i, at have lavet en kontrakt, som man ikke bare betaler sig ud af, men i stedet prøver at leve op til, siger Keld Mansa Kristensen.

Udbredt problem

Virksomheder, der bortviser eller fyrer lærlinge på grund af krisen, er ikke kun et stigende problem inden for træfagene. Antallet af sagsmapper er det seneste halve år steget på bordet hos uddannelsessekretær ved Malernes Fagforening Storkøbenhavn, Gert Hansen. Han betragter det som et stort problem inden for malerbranchen, og gennem samarbejde ved han, at det er et problem, der spreder sig vidt.

- Mange andre brancher har det samme problem. Nogle har endda et større problem med det, end vi har, siger Gert Hansen.

Han oplever, at virksomhederne ikke har skrupler over at skille sig af med deres lærlinge, og at de ikke engang forsøger at hjælpe dem videre, så de kan gennemføre uddannelsen.

- Når en virksomhed indgår en kontrakt med en lærling, så må de se de 3,5 år frem i tiden. De må som et minimum hjælpe lærlingene med at finde en ny læreplads, siger Gert Hansen.

Læs også:

Virksomheder forsømmer lærlinge

Lærlinge udløser kontanter

Krisen holder lærlinge uden for døren