Messerschmidt kritiserer partier for at sænke elafgiften fra nytår – men foreslår selv tiltag med lange udsigter

Hjælpen kommer ikke hurtigt nok, fordi elafgiften først sænkes fra nytår, mener Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt. Hans eget forslag tager dog længere tid at indføre.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vinterhjælpepakken er »en hån mod danskerne«.

Så hårdt slog Morten Messerschmidt (DF) sin holdning fast til onsdagens partilederdebat på DR og TV 2.

DF-formanden er særligt utilfreds med, at nedsættelsen af elafgiften til EUs minimumssats først træder i kraft fra nytår.

»Hvad så med dem, som ikke kan betale deres regninger i oktober?« spurgte Morten Messerschmidt, inden han selv kom med forslaget at halvere momsen på fødevarer.

Problemet er bare, at det forslag vil være særdeles administrativt kompliceret og tidskrævende at føre ud i livet.

Det fik Morten Messerschmidts partifælle, René Christensen, da også at vide til et samråd med skatteminister Jeppe Bruus (S) så sent som 30. august.

Her blev regeringen spurgt ind til muligheden for at indføre differentieret moms på fødevarer, som man har det i andre EU-lande.

Jeppe Bruus udtrykte »sympati for tanken«, men slog tydeligt fast, at det ikke er muligt at gøre nu og her.

Udover betydelige »administrative byrder« for både virksomheder og myndigheder, vil en nedsat momssats også medføre »et væsentligt it-udviklingsarbejde for en skatteforvaltning, hvor it-udviklingskapaciteten i udgangspunkt er under væsentligt pres«.

Konkret vil der være behov for at ændre i tre af skatteforvaltningens it-systemer, fortalte skatteministeren, der vurderede, at det vil tage år at indføre en differentieret fødevaremoms.