Merkel er karrig med støtte til Tysklands største bank

Havde nogen håbet, at kanslerinden ville dulme markedets nerver omkring Deutsche Banks problemer, tog de fejl.

Deutsche Bank får ingen opbakning fra Angela Merkel. Fold sammen
Læs mere

Tysklands største bank, Deutsche Bank, er muligvis i alvorlige problemer. Og der er tirsdag ingen hjælp hente fra landets kansler, Angela Merkel.

Baggrunden er, at Deutsche Bank potentielt står over for en bøde i USA for fusk med realkreditlån på astronomiske 14 milliarder dollar - 93 milliarder kroner.

Det har skabt tvivl om, banken kan overleve. Der har samtidigt været rygter om, at Deutsche Bank, der har over 100.000 medarbejdere, havde bedt staten om hjælp.

Deutsche Bank selv har benægtet rygterne.

Alligevel er bankens aktier de seneste dage styrtet til historiske lavpunkter, og nervøsiteten har spredt sig til resten af aktiemarkedet.

Tirsdag gør Angela Merkel, Tysklands kansler, intet for at berolige markederne ved at indikere, at staten vil standse et eventuelt kollaps.

»Jeg ønsker kun at sige, at Deutsche Bank er en del af den tyske finanssektor. Og vi håber, at alle selskaber, også hvis de har midlertidige problemer, udvikler sig i den rigtige retning.«

»Jeg har ingen kommentarer der ud over,« sagde Angela Merkel på et pressemøde ifølge Reuters.

Det er dog endnu uvist, hvor grelt det står til med Tysklands største bank. Men bare det, at spørgsmålet kan stilles, skaber uro.

»I yderste konsekvens kan det være voldsomt alvorligt, dette her. Er de på vej mod konkurs kan det få uoverskuelige, økonomiske konsekvenser. Men så skidt er situationen dog næppe.«

»Men investorerne er blevet bekymrede, og derfor ser vi også usikkerhed på finansmarkederne,« siger cheføkonom hos Sydbank Jacob Graven.

Siden finanskrisen sendte mange store banker ud over kanten, er der politisk arbejdet med at styrke sektoren både i USA og Europa. Derfor står den også stærkere i forhold til modgang end tidligere.

»Banksektoren er stærkere, men hvis man kan stille spørgsmålet, om Deutsche Bank kan gå ned, så er der mange, der stiller spørgsmål ved hele sektoren.«

»Det kan i sig selv give mistillid til hele systemet, selv om sektoren står stærkere end op til finanskrisen,« siger Jacob Graven.