Mere optimisme hos familien Danmark

Nu er bøtten vendt for danskernes forventninger til den økonomiske situation. Forbrugerforventningerne stiger, viser tal fra Danmarks Statistik.

Foto: Lea Meilandt Mathiesen/ Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Vi er ikke så pessimistiske, som vi har været. Hr. og Fru Danmarks syn på den økonomiske nutid og fremtid er i juli blevet lysere end det var i juni, og er det bedste siden 2007.

Forbrugerforventningerne stiger, viser de såkaldte forbrugertillidsindikator fra Danmarks Statistik, der hver måned belyser befolkningens syn på den nuværende og fremtidige økonomiske tilstand.

"Familiernes vurdering af Danmarks og deres egen økonomi om et år er, at den vil være bedre end den er i dag, og begge vurderinger er steget i niveau siden sidste måned," skriver Danmarks Statistik.

Forsigtig optimisme
Træerne vokser dog ikke helt ind i himlen, og danskerne ser stadig, at deres egen og landets økonomi er dårligere end for et år siden.

Indikatoren er steget fra -5,5 i juni til -3,2 i juli, og analytiker i Danske Bank, Tore Damgaard Stramer tilskriver stigningen, at danskerne ser lysere på fremtiden.

"Dagens tal har været ventet med stor spænding, da udviklingen i forbrugertilliden giver en vigtig indikation af, hvor stor en andel af SP-udbetalingen i juni og starten af juli vi kan forvente vil blive omsat til forbrug. Dagens tal giver derfor også grund til forsigtig optimisme, og vi forventer da også en forholdsvis pæn stigning i forbruget i andet halvår 2009," skriver analytikeren i en kommentar til de nye tal.

Samtidig med lysere fremtidsforventninger er danskernes bekymringer for udviklingen på arbejdsmarkedet blevet mindre.

/ritzau/