Mens du sov, tog oliepriserne nyt massivt dyk: Nordsøolien slået tilbage til 1999

Prisen på den europæiske referenceolie, Brent, bedre kendt som nordsøolie, fortsætter natten til onsdag sit massive dyk og handles i Asien til under 16 dollar tønden efter et fald på over 17 pct.

Foto: Etienne Laurent/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den helt igennem obskure situation, hvor man i en form for omvendt verden mandag aften dansk tid kunne blive betalt næsten 40 dollar for at tage imod en tønde amerikansk WTI-olie til levering i maj er slut for nu.

Men det betyder langt fra, at oliekrisen tilnærmelsesvis er afblæst. I løbet af natten til onsdag har faldet taget yderligere fat om også den europæiske nordsøolie (Brent), der er dykket med over 17 pct. i Asien til under 16 dollar – i følge Financial Times det laveste niveau siden midten af 1999 efter et dyk på over 40 pct. siden ugens begyndelse.

»Den negative pris for WTI-futures i maj var sandsynligvis en skævert, men det var også et symptom på de store underliggende problemer, som branchen skal tackle,« siger energiøkonom Arij van Berkel fra Lux Research i Amsterdam ifølge Reuters.

Hvor det mandag var kontrakterne på WTI-olie til levering i maj, der gik i minus, ligger kontrakterne på den amerikanske WTI-olie til levering juni på knap 13 dollar tønden.

Til Financial Times understreger råvarestrateg Warren Patterson fra investeringsbanken ING også underliggende problemer, som kan betyde, at vi vil komme til at se negative priser på kontrakterne på WTI-olie til levering i juni. Han afviser heller ikke, at det samme kan ske med nordsøolien.

Brug for balance i markedet

Med udbredelsen af coronavirus verden over er efterspørgslen på olie styrtdykket, og i kombination med stopfyldte lagre og ny olie på vej ind, får det oliepriserne til at gå samme vej som efterspørgslen.

Investeringsbanken Goldman Sachs mener, at den amerikanske olieproduktion kan stå foran et fald på flere millioner tønder dagligt de næste uger for simpelthen at forsøge at skabe en balance i markedet, skriver Dagens Næringsliv.

Tirsdag sagde den tidligere mangeårige BP-topchef John Browne til BBC, at han ser mange fællestræk med midten af 1980erne, hvor overproduktion førte til en langvarig oliekrise.

»Priserne vil forblive meget lave, og jeg tror, de vil forblive lave og vældig volatile i en betydelig periode. Der produceres fortsat rigtigt meget nyt olie, som ender i lagre og ikke benyttes,« sagde den tidligere olieboss til BBC.

I Wall Street Journal onsdag morgen kan man læse, at oliesituationen kan vise sig at være en brat opvågning for andre markeder til, hvor voldsom en økonomisk nedtur coronavirussen er ved at skabe.

USAs præsident, Donald Trump, lovede imidlertid tirsdag aften dansk tid på Twitter at holde hånden under den enorme amerikanske olieindustri.

»Vi vil aldrig svigte den fantastiske amerikanske olie- og gasindustri. Jeg har bedt energiministeren og finansministeren om at udarbejde en plan, der vil stille midler til rådighed, så disse meget vigtige selskaber og job vil være sikret langt ud i fremtiden,« skriver Donald Trump.

Olieprisens kollaps i denne uge har trukket aktiemarkeder verden over med sig. Tirsdag faldt de amerikanske aktier tungt, da det brede S&P 500-indeks faldt 3,1 pct., mens Dow Jones mistede 2,7 pct. og Nasdaq tre pct. Onsdag morgen dansk tid efter nattens yderligere prisfald på olie spreder aktiefaldet sig også til de asiatiske markeder.

Der er dog også en anden side af sagen. Når oliepriserne styrtdykker, som de har gjort siden ugens start, dykker omkostningerne i de enkelte husholdninger også. Både gas til opvarmning af boliger, brændstof og strøm er blevet markant billigere i takt med de faldende oliepriser. Hvordan det påvirker dig, kan du læse meget mere om her.

Og vil du generelt vide mere om den historiske situation, er her en artikel med en opsummering af fem ting, du skal vide om krisen på oliemarkedet.