Mens din elregning stiger, taber elselskaberne milliarder på kiksede investeringer

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: Henning Bagger. Højspændingsmast ved Hobro.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

Her har du ugens første nyhedsoverblik. Det handler blandt om den nye iPhone, som kan blive forsinket.

Og om store elselskaber, som taber milliarder på dårlige investeringer.

1
Elselskaber taber milliarder på kiksede investeringer

Med den ene hånd skruer landets elselskaber prisen op for kunderne. Med den anden bruger de milliarder af kroner på investeringer, der gang på gang slår fejl. Det viser en gennemgang, som Jyllands-Posten har foretaget.

Over de seneste år har landets forbrugerejede elselskaber brændt over 10 milliarder kroner af på kiksede investeringer. Pengene er investeret i områder, der ligger helt uden for selskabernes kerneforretning, der ligger i at sende elektricitet ud til huse og virksomheder.

I Sønderjylland har elselskabet SE tabt 1,3 mia. kr. på kabeltv-firmaet Stofa. Verdo i Randers har smidt 500 mio. kr. på biomasse-fabrikker i Storbritannien. Og NRGI i Aarhus har mistet 300 mio. kr. på en virksomhed, som blandt andet sælger lamper og cykelstativer.

Elkundernes interesseorganisationer, som blandt andre Foreningen for Slutbrugere af Energi (FSE), mener, at kunderne skal beskyttes mod de dyre fejlinvesteringer. De foreslår, at selskaberne splittes op, så kunderne undgår at stå med regningen.

På tværs af elselskaberne afviser man ifølge Finans, at der bliver ødslet med kundernes penge.

2
Unge dropper forbrugslånet og køber på afbetaling

Bestil nu, og betal regningen over de kommende 12 måneder.

Tilbuddet om at betale på afbetaling har længe været muligt, når man skulle have ny fladskærm eller ny vaskemaskine. Men billigere varer som sko, mad og bøger bliver nu i stigende grad solgt på afbetaling.

Og især de unge benytter sig af muligheden for at shoppe på afbetalingsordre, viser en ny undersøgelse. Til gengæld er der færre, der benytter de hurtige forbrugslån, som eksperter har advaret mod i årevis.

Læs hele historien i Berlingske Business.

Business anbefaler

3
Den nye iPhone kan blive forsinket

Forsinkede leverancer og produktionsproblemer truer med at udskyde udgivelsen af den nye iPhone. Investorerne havde ellers forventet, at Apple-chefen Tim Cook kunne lancere iPhone 8 i september, som selskabet har for vane.

Produktionsproblemer kan nu udskyde lanceringen til december eller marts, skriver Financial Times. Siden iPhone 4 blev præsenteret i 2010 har Apple ellers altid præsenteret nye modeller i september.

Investorerne venter nu med spænding det nye Apple-regnskab, som kommer tirsdag. Her vil de nærlæse regnskabet for at se, om der er nye informationer om problemerne med iPhone 8. Regnskabet vil formentlig også vise, at Samsung har overhalet Apple i kampen om at være verdens bedst tjenende teknologiselskab.

4
Tysk gigant optrapper dansk modekrig

Den tyske modegigant Zalando forbereder en storstilet offensiv i Norden. Zalando er i forvejen Danmarks førende online-modebutik. Og nu træder de yderligere på speederen.

Zalando har nu en forventning om at sælge sko og tøj for 7,5 mia. kr. om året, skriver Børsen. De vil nå målet ved blandt andet at levere varerne hurtigere til kunderne. Et nyt stort lager i Stockholm skal hjælpe Zalando på vej.

»Det nye lager ved Stockholm gør det muligt at halvere leveringstiden i Norden, og blandt andet levere til hele Danmark i løbet af en-to dage. Det vil give os et løft," fortæller Zalandos danske chef, Kenneth Melchiors.

Det sker i dag

  • Der er ekstraordinær generalforsamling i Vestjysk Bank kl. 15
  • Den svenske statsminister Stefan Löfven mødes med præsident Emmanuel Macron og premierminister Edouard Philippe.
  • Real Madrids fodboldstjerne Cristiano Ronaldo skal i dag for retten i Madrid i en sag om mulig skattesnyd. Portugiseren er af den spanske anklagemyndighed mistænkt for skattesvindel for sammenlagt 14,7 millioner euro fra 2011 til 2014.

Det sker på markederne

De asiatiske aktier ligger med en underliggende positiv tendens mandag, efter at solide kinesiske makrodata fik rettet op på en ellers svag start på handelsdagen.

  • Nikkei 225 i Tokyo: -0,1 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: +0,7 pct.

  • China Shanghai Composite: +0,6 pct.