Meget taler for renteløft for øjeblikket

Den danske krone er med det nuværende niveau på 7,4626 kr. per euro på sit svageste niveau over for den fælleseuropæiske valuta siden 2008 - og den er godt på vej mod det svageste niveau siden 2006.

Læs mere
Fold sammen

Den danske krone er med det nuværende niveau på 7,4626 kr. per euro på sit svageste niveau over for den fælleseuropæiske valuta siden 2008 - og den er godt på vej mod det svageste niveau siden 2006. Det tyder på, at der er en renteforhøjelse på vej fra Danmarks Nationalbank, vurderer chefanalytiker hos Spar Nord, Martin Lundholm og seniorøkonom i Nykredit Tore Stramer. Niveauerne er nemlig under det, der tildigere har fået Nationalbanken på banen med støtteopkøb.

- Der er en masse, der taler for et renteløft og ikke ret meget, der taler imod. Fastkurspolitikken er jo kronjuvelen i dansk, økonomisk politik, og derfor vil det være utroligt spændende, hvis ikke der kommer en renteforhøjelse relativt snart, siger han til Ritzau Finans.

Hvorvidt en selvstændig renteforhøjelse er umiddelbart forestående, er dog usikkert. Det vurderer Tore Stramer også.

- Det bliver helt afgørende at følge, om kronen fortsat vil blive svækket i samme hastighed over for euroen i de kommende dage, skriver han i en kommentar.

Ifølge Martin Lundholm er kronen så svag over for euro, at det historisk set vil fordre en renteforøgelse fra Nationalbanken. Skulle renten imidlertid forblive på sit nuværende lave niveau - plus 0,2 pct. på udlån og minus 0,2 pct. på indlån - kan det styrke den danske eksport. Ikke desto mindre vil det være en helt ny måde at forvalte fastkurspolitikken på, hvilket vil overraske markedet gevaldigt, siger cheføkonomen.

- Samtidig er et af de typiske tegn - outflow fra valutakassen - ikke noget, vi har set endnu. Valutakassen har længe været noget, vi har siddet på som de tre hunde i fyrtøjet - bare med 500 mia. på bunden - og der er der kun sket en lille udsivning og ikke et reelt outflow. Den er en hjørnesten i fastkurspolitikken og skal holdes intakt, men indtil videre har vi kun set et lille dryp, siger han til Ritzau Finans.

Trods det kan en renteforhøjelse godt ske alligevel.

- Nationalbanken har udvist tilfredshed med det nuværende relativt høje niveau for valutareserven. Det er derfor også en mulighed, at Nationalbanken mod sædvanen tyer til en selvstændig renteforhøjelse uden først at søge at imødegå en yderligere svækkelse af kronen via støtteopkøb i valutamarkedet, skriver Nykredit.

Kun ved egentligt outflow fra valutakassen vil man historisk normalt se en renteforhøjelse fra Nationalbankens side lyder det fra Spar Nord. Sker det ikke, vil det markere, at Danmark er på vej ind i nyt farvand, hvilket vil være et brud med den konsensuspolitik, der har været ført i årevis.

- Fastkurspolitikken er jo ligeså fast forankret i folks bevidsthed som 1864. Det er på samme plan, rent økonomisk. Så det vil være en helt ny måde at administrere fastkurspolitikken på. Og endnu mere interessant bliver det, hvis de ikke hæver renten, for så vil vi alle stå med spørgsmålet om, hvorfor det ikke sker, siger Martin Lundholm til Ritzau Finans.

Trods muligheden for en renteforhøjelse rykker Nykredit dog ikke ved sit skøn.

- Vi mener, at en selvstændig renteforhøjelse først vil komme i løbet af 2. kvartal. Når det er sagt, er risikoen for, at renteforhøjelsen kommer tidligere end ventet, bestemt blevet øget over de seneste dage, konkluderer Tore Stramer.