Meget langt til normal pengepolitik

Det er et naturligt skridt i vejen tilbage til en normalisering af pengepolitikken, at Danmarks Nationalbank mandag atter er begyndt at sælge såkaldte skatkammerbeviser, men der er mange kilometer endnu, før tingenes tilstand igen kan beskrives som værende normal.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer Jan Størup Nielsen, der er senioranalytiker i Nordea, efter at resultatet af mandagens auktion over skatkammerbeviser, som er korte obligationer med løbetid på op til et år, har resulteret i salg af beviser for 1,1 mia. kr.

Jan Størup Nielsen peger på, at det store pres på kronen, som man så i starten af året som følge af, at den schweiziske centralbank lod landets valuta flyde frit, er mindsket. Derfor kan Nationalbanken så småt begynde at arbejde sig tilbage til normalen.

- Det er et meget naturligt første skridt i forhold til at normalisere pengepolitikken. At genoptage salget af skatkammerbeviser er den nemmeste vej til at vende tilbage, siger han til Ritzau Finans.Ved mandagens auktion blev der solgt 100 mio. kr. af papirer, der har udløb i juni, og for 1 mia. kr. papirer, der har udløb i september. Der var bud på henholdsvis 6,2 mia. kr. og 2,7 mia. kr., så det var langt fra alle investorer, der fik det, de havde lagt bud ind på.

- Problemet er, at Nationalbanken har to skatkammerbeviser, der er åbne, og 1. juni udløber det andet, så hvis de kommer forbi den dato og ikke har udstedt noget, så ville der slet ikke være skatkammerbeviser tilbage i Danmark. Det kan også være forklaringen på, hvorfor Nationalbanken igen har solgt har solgt beviser, for de vil nok gerne holde programmet ved lige, siger Jan Størup Nielsen.

Han vurderer, at næste skridt for Nationalbanken bliver igen at sælge statspapirer, som banken lukkede ned for salget af tilbage i slutningen af januar, da presset på den danske krone var nået nær sit højeste i denne omgang.

- Problemet er, at det er et noget større skridt, for hvis Nationalbanken igen vil sælge statsobligationer, så skal banken være helt sikre på, at de ikke stopper igen. Det er et stort skridt at stoppe for statsobligationer, så markedet har brug for at vide, at når man går i gang med salget, så kommer der også et udbud, siger Jan Størup Nielsen.

Nordea vurderer, at Nationalbanken allertidligst vil genoptage salget af statsobligationer på den anden side af sommerferien.
- Presset på kronen er godt nok forsvundet lige nu, men det kan sagtens vende tilbage. Hvis alt det, der sker med Grækenland, hvis det eksploderer, så vil vi formentlig se et pres på en stærkere krone igen, så derfor vil Nationalbanken nok lige afvente situationen, siger Jan Størup Nielsen.
Men selvom Nationalbanken igen skulle begynde at sælge statsobligationer, er der stadigvæk et pænt stykke tilbage endnu, før at presset på kronen helt kan afblæses som værende en risiko.- Det naturlige rentespænd, vi har mellem Danmark og eurozonen, er lang fra normalen. Før vi kan kalde det normalt igen, skal renteforskellen i forhold til ECB (Den Europæiske Centralbank, red.) tilbage til det, vi har set i gamle dage. Vi skal nok formentlig ind i 2017, vurderer Jan Størup Nielsen.
Han henviser til renten på indskudsbeviser herhjemme, som i øjeblikket ligger på minus 0,75, hvilket er et stykke under renten i ECB, der er på minus 0,2 pct.

Nationalbanken har nemlig, udover at stoppe for salg af statsobligationer og skatkammerbeviser, også sat renten ned flere gange og solgt rekordmange kroner i markedet for at dæmpe efterspørgslen på den danske valuta.
Presset på kronen begyndte 15. januar, hvor den schweiziske centralbank opgav at følge båndet til euro, hvilket straks styrkede den schweiziske franc markant og sendte en stor strøm af likviditet mod Danmark.