Megafonde måtte betale dummebøde i slutspillet om Nets

Kapitalfondene Advent og Bain får milliardudbytte af deres investering i Nets. Men i finalen blev de smidt ud af forhandlingerne og måtte betale flere hundrede millioner for at komme tilbage, fortæller den daværende Nets-formand.

Der var ingen vej uden om: Nets måtte sælges for at komme til næste niveau, siger tidligere bestyrelsesformand Peter Lybecker. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De to store amerikanske kapitalfonde Advent og Bain står til at score en milliardjackpot på bare to og et halvt års ejerskab af Nets, når det går på børsen til en værdi af op mod 32 milliarder kr. inden for de næste ti dage.

Nets, der er selskabet bag bl.a. Dankortet, Nem-Id og Betalingsservice, kan blive den næststørste danske børsintroduktion målt på værdi nogensinde kun overgået af forsommerens børsnotering af DONG Energy.

Men det kunne have været nogle helt andre, der dengang i 2014 var løbet med den danske virksomhed. For Advent og Bain var meget tæt på at forkludre den matchbold, de havde fået i den intense kamp om at købe Nets.

Amerikanerne prøvede i slutspillet at presse prisen for langt ned, og i kulissen stod en mulig stor­investor med et nyt og bedre bud.

Det fortæller den erfarne bankmand, ­Nordea-direktør Peter Lybecker, der som ­formand for Nets dengang stod for de vitale forhandlinger på vegne af selskabet og den daværende ejerkreds, som var en stor kreds af danske og norske banker samt Nationalbanken.

»Vi var faktisk kommet til, at jeg slog i bordet, smed Advent og Bain ud og gik hjem. Forhandlingerne om en aftale bryder sammen på et tidspunkt, hvor vi alle troede, vi var i mål. Når det sker, så har Advent og Bain ikke længere eksklusivitet. Så har jeg ret til at starte det hele forfra,« siger Peter Lybecker.

Interessen for Nets var enorm

Han giver et tilbageblik på de hektiske forhandlinger om Nets, der tog sin begyndelse i forsommeren 2013 og først blev afsluttet i foråret 2014.

Her lagde Advent og Bain sammen med danske ATP i en lille rolle 17 milliarder kr. på bordet for at overtage Nets. Nu bare godt 30 måneder senere står værdien af selskabet til at være op mod 32 milliarder kr.

Advent og Bain ønsker ikke at kommentere Berlingskes oplysninger fra processen dengang, men kilder tæt på den oplyser, at de to fonde ikke havde oplevelsen af at være ekskluderet fra budprocessen i Nets.

Men fra flere sider lyder det, at interessen for at købe Nets var enorm. Den store interesse pressede prisen på selskabet gevaldigt op undervejs. Med i opløbet dengang var især den franske finansgigant Atos og en anden stor amerikansk kapitalfond, nemlig Permira.

Om det var en af disse to, der bød, vides ikke, men da Advent og Bain stod med matchbolden og havde fået eneretten til at forhandle med Lybecker om Nets, kom der ifølge Lybecker et nyt og højere bud på Nets ind fra højre.

Buddet kom bare for sent, for Advent og Bain havde jo fået eklusivrettigheder i forhandlingerne.

Men da Advent og Bain så ifølge Lybecker forsøgte at presse citronen for hårdt på målstregen, og han gav dem det røde kort, kom det nye bud pludselig i spil. Hvis amerikanerne ville tilbage i kampen, måtte de hoste op med flere penge.

»Så kunne jeg sige til de gode mennesker i Advent og Bain, at ud over, at de havde spillet umulige og spillet sig selv af banen, så sad jeg nu med et bedre bud,« fortæller Peter Lybecker.

»Det bud havde jeg ikke dengang, jeg gav dem eksklusivitet. Men det havde jeg nu. Så hvis de ville ind i kampen igen, så måtte de tømme lommerne og komme med en højere pris. Hold da op, hvor de hylede op over det.«

Trøstefrokost med konen

Med de to favoritter ude troede Lybecker, at han skulle starte de ca. ti måneder lange forhandlinger forfra.

»Jeg var helt sikker på, at det var faldet på gulvet. Så jeg tog hjem og inviterede min kone på frokost, og vi tog ned på et værtshus og fik frokost, hvor jeg sad og bandede over, at nu skulle jeg til at finde en ny køber til Nets,« siger Peter Lybecker.

»Der gik mange timer. Men så ringede min rådgiver og sagde, at de to gerne ville mødes med mig igen. Jeg sagde til ham: »Det kan vel ikke betale sig?«, men det kunne det godt, for de tømte lommerne en ekstra gang,« siger ­Peter Lybecker.

»Jeg gik sammen med vores rådgiver fra J.P. Morgan ind til dem, og vi satte os ved det runde bord, og så kigger den ene på mig og siger »Åh, nej«, for han troede, jeg ville sige nej, men i stedet stak jeg hånden frem og sagde, vi har en aftale. Det var ret sjovt.«

Den tidligere Nets-formand vil ikke ind på præcis hvor meget, det kostede Advent og Bain at komme tilbage til forhandlingsbordet. Men det var en dummebøde, som Lybecker kalder det, på »nogle hundrede millioner kroner« bekræfter han – uden at ville komme tallet nærmere.

Nets ventes at blive børsnoteret senest 27. september.