Medlemmerne svigter både gule og røde fagforbund

De røde fagforbund i LO fortsætter med at bløde medlemmer, men også de gule fagforbund mærker nu en opbremsning i medlemstilgangen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medlemstallene fortsætter med at dykke i de røde LO-fagforbund, og nu oplever de største af de såkaldt gule fagforbund også en opbremsning i medlemstallene. Det skriver Jyllands-Posten.

Kristelig Fagbevægelse, Krifa, der har 135.660 medlemmer, har efter år med stigende medlemstal oplevet en lille tilbagegang på 399 medlemmer sidste år, og formand Søren Fibiger Olesen forventer ifølge avisen »en lille, men fortsat tilbagegang« i 2014.

»Når vi ser på det totale a-kassemarked, er der færre, der organiserer sig, og derfor ser vi den effekt. Vi forventer, at vi i 2015 og fremover får stabil vækst igen, men ikke som de foregående år, hvor vi virkelig er rykket,« siger han til avisen.

Også hos Det Faglige Hus har man mærket en opbremsning i en tidligere solid medlemsfremgang. De tre gule fagforeninger under Det Faglige Hus har i alt 84.926 medlemmer, og her var den samlede stigning sidste år 898 medlemmer, hvilket ifølge Det Faglige Hus er langt under normalen.

De gule fagforbunds udfordringer er dog ifølge en gennemgang foretaget af Jyllands-Posten vand set i forhold til udfordringerne for de røde LO-forbund, hvor der sidste år forsvandt knap 30.000 medlemmer.

Dermed er der ifølge avisen forsvundet cirka 350.000 røde fagforeningsmedlemmer på 11 år. Det er svært at se, hvad der kan vende bøtten, mener arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Flemming Ibsen.

»Det er for alvor galt i den private sektor, og især 3F og HK. Det hænger sammen med, at på arbejdspladser, hvor der er overenskomst, kan ansatte køre frihjul og få samme goder som LO-medlemmer uden at betale for det. Inden for tynde områder som transport, rengøring, service og restauration er der mange, der slet ikke har overenskomst eller tillidsmand, og så vil de heller ikke betale for det«.

HK-formand Kim Simonsen, der sidste år sagde farvel til cirka 7.000 medlemmer, men stadig har over 170.000 medlemmer, siger, at man i HK »er i gang med at vende bøtten«, men at Rom ikke blev bygget på én dag.

Hos 3F er medlemstallet faldet med knap 14.000 i 2013. Ifølge næstformand i 3F Jane Korczak skyldes det ikke mindst demografi og brancheskift, der betyder nye fagforeninger til medlemmerne.