Medie: Skatteudspil fra Trump bliver uden frygtet skattemur

Onsdag præsenterer Donald Trump et længe ventet udspil til en skattereform. Ifølge kilder er der lavere selskabsskat på vej til amerikanske virksomheder, men ingen importafgift, som danske virksomheder ellers havde frygtet.

Foto: MARK WILSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trump er på vej med en skatteplan, der skal sænke den amerikanske selskabsskat fra 35 pct. til 15. pct. Det skriver flere internationale medier på baggrund af kilder tæt på Det Hvide Hus, deriblandt The New York Times.

Ifølge avisen vil den markante skattelettelse ikke blot gælde store kooperationer men også virksomheder, der i dag er beskattet gennem personskatten, heriblandt Trumps egen virksomhed.

Finansmarkedernes forventninger til Donald Trumps økonomiske politik er høje. Siden Donald Trump blev valgt til USA's præsident i november, har markedet indpriset skattelettelser og offentlige investeringer, der ifølge forventningerne vil booste den amerikanske vækst i de kommende år.

Nu er spørgsmålet, om Donald Trumps politik kan leve op til de høje forventninger.

Tager man New York Times’ oplysninger for gode varer, er der gode nyheder på vej til finansmarkederne og de amerikanske virksomheder.

The New York Times skriver, at Trump, foruden skattelettelsen til virksomheder, også går efter at hæve skattefradraget for enkeltpersoner og dermed give en moderat skattelettelse for amerikanere med middelindkomst.

Donald Trump forventes at præsentere et arbejdspapir, og ifølge Johnny Bo Jakobsen, der som chefanalytiker i Nordea følger amerikansk politik tæt, er det mest sandsynlige, at det færdige udspil til en endelig skattereform kommer i juni.

Allerede nu er det dog værd at bemærke sig, at Trumps arbejdspapir ifølge New York Times ikke kommer til at indeholde en ventet – og frygtet - importafgift - den såkaldte border adjusted tax.

Trump har ellers talt varmt om en importafgift tidligere, der ville kunne styrke konkurrenceevnen for de amerikanske virksomheder men som til gengæld vil ramme udenlandske virksomheder, der eksporterer til USA – heriblandt danske.

Importafgiften kan dog ifølge New Tork Times komme på bordet senere, men den anses ifølge avisens kilder for at være for kontroversiel i den nuværende situation.

»Efter vores vurdering bliver det tiltagende sandsynligt, at skattelettelserne ikke vil blive gennemført før starten af 2018, og at det frem for en omfattende skattereform snarere bliver mindre justeringer i skattesatserne, som at selskabskatten blive sænket til 25 pct., mens det virker sandsynligt, at importafgiften ikke bliver gennemført,« skriver Johnny Bo Jakobsen i en kommentar.