Medie: Ryanair genovervejer lukning i København

Onsdagens dom i Arbejdsretten fik Ryanair til at annoncere et tilbagetog fra Københavns Lufthavn, men nu trækker selskabet i land i forhold til at lukke sin base i lufthavnen. Flere aflysninger kan være på vej.

En afgørelse i Arbejdsretten onsdag gav fagbevægelsen lov til at gå i konflikt mod flyselskabet Ryanair. Og ganske kort tid efter afgørelsen lå på bordet, og grillfesten hos fagbevægelsen så småt var begyndt, meddelte Ryanair, at selskabet dropper sin base i København.

Men nu ser det ud til, at det irske lavprisselskab åbner muligheden for alligevel at beholde sin base i Københavns Lufthavn. Ifølge check-in.dk trækker kommunikationschef i Ryanair Robin Kiely nemlig i land i forhold til beslutningen om en exit.

»Med hensyn til flyoperationer og næste skridt vil vi træffe en beslutning på et senere tidspunkt,« skriver han onsdag aften i en e-mail til branchemediet.

Selskabet afventer en »fuldstændig oversættelse og endelig juridisk rådgivning vedrørende dommen«, oplyser Robert Kiely videre.

Dommen i sagen giver fagbevægelsen ret til at indlede en konflikt mod Ryanair, fordi selskabet ikke vil tegne dansk overenskomst med blandt andet de kabineansattes fagforening.

Forventningen var, at en konflikt kunne være trådt i kraft natten til tirsdag i næste uge, men teknikaliteter omkring det oprindelige konfliktvarsel betyder, at en konflikt først kan indledes i midten af juli.

Allerede nu er der dog sket ændringer i lavprisgigantens flyvninger fra København. Ifølge DR Nyheder har selskabet med kort varsel aflyst alle afgange på ruten fra Københavns Lufthavn til den polske hovedstad, Warszawa, med virkning fra 15. juli.

De kunder, der havde bestilt en billet til Warszawa med Ryanair, har angiveligt onsdag aften fået besked om, at afgangene »ikke længere vil blive betjent«, og at det skyldes »en operationel revision«.

Det er dog endnu uvist, om aflysningerne har relation til Arbejdsrettens afgørelse.

Danskernes ferieplaner risikerer da også at skulle ændres som følge af Ryanairs nederlag, forklarer lavprisselskabets topchef, Michael O’Leary, i torsdagens udgave af Berlingske Business.

»Der vil måske være nogle ændringer, men så længe vi kan give passagerne besked 14 dage i forvejen, så skulle det være muligt for dem at lave alternative planer. Men jeg kan ikke med sikkerhed sige, om flyvninger vil blive ændret, eller hvilke flyvninger der kan blive ændret. Der vil gå et par dage, før vi har det fulde overblik,« siger Michael O’Leary.

Ryanair ventes at indgive en klage til EU over dommen i den danske arbejdsret.