Medie: Regeringen på vej med »historisk store« skattelettelser

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

LA-formand og udenrigsminister Anders Samuelsen - (Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard

Godmorgen og velkommen til tirsdagens nyhedsoverblik fra Berlingske Business.

I dag lægger vi fra land med Børsens forside, der handler om, at regeringen i løbet af få uger kan præsentere et oplæg til »historisk store« skattelettelser:

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

1
Medie: Skattelettelser på vej for mindst 10 mia. kr.

Søndag måtte udenrigsminister LA-formand, Anders Samuelsen, offentligt erkende, at regeringens kommende skatteudspil slet ikke kommer til at adressere topskatten.

Ifølge Børsens kilder, der angiveligt har kendskab til regeringens arbejde, lægger Venstre, Liberal Alliance og De Konservative op til at lette skatter og afgifter for over 10 mia. kr., når regeringspartierne fremlægger en finanslov, et skatteudspil og en vækstpakke i de kommende uger.

Søndag skrev Anders Samuelsen på Facebook, at regeringen i stedet kommer med et udspil med »HISTORISK store skatte- og afgiftslettelser på andre områder bl.a. i bunden.«


Ifølge Børsens oplysninger vil personskattelettelser fylde mere end skattelettelser til erhvervslivet i regeringens udspil.

2
Regeringen på vej med ny boligjobordning

Og vi fortsætter i det politiske spor, hvor VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti nu lægger op til at indgå en ny aftale om boligjobordningen, når den nuværende ordning udløber ved årsskiftet.

Det sker, efter at Liberal Alliance har besluttet at bakke op om en ny aftale, selv om partiet ellers er modstander af boligjobordningen, forklarer Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen.

»Det er ikke vores politik at fortsætte boligjob­ordningen, men vi kan bare konstatere, at der ikke er flertal for at afskaffe den. Vi stemmer for det, der er regeringens politik, og den er et kompromis mellem tre partier. Og jeg konstaterer, at boligjobordningen er vigtig for Venstre og en del andre partier,« siger Joachim B. Olsen.

Står det til økonomer skulle regeringen ellers hellere lægge boligjobordningen i graven. Det er nemlig ikke længere rationelt at give private et skattefradrag for renoveringer, når ledigheden i bygge- og anlægskartellet er nede på 2,7 pct., og sektoren reelt har fuld beskæftigelse, lyder det fra økonomerne.

3
Ny markedsføring giver Novo Nordisk comeback i Kina

Efter en periode med lav vækst og faldende markedsandele har Novo Nordisks forretning i Kina leveret et comeback, der kommer på et kærkomment tidspunkt, hvor den danske diabetesgigant er under hårdt pres i USA.

»Vi har gjort det, at vi er blevet bedre til at tilbyde de produkter, som vores kunder efterspørger. Vi har lavet grundlæggende om på den måde, vi markedsfører vores produkter på. Det, vi gør nu, er, at vi tilbyder lige præcis den type insulin, som den enkelte by i Kina foretrækker at bruge. Det betyder, at vi meget målrettet promoverer og informerer om bestemte typer insulin til bestemte byer,« siger Camilla Sylvest, der direktør for Novo Nordisk forretning i Kina.

Læs mere her.

4
Deleøkonomi er ikke lig med succes: 29 ud af 38 selskaber har underskud

29 ud af 38 deleøkonomiske selskaber havde underskud i 2016. Det viser en gennemgang, som Ugebrevet A4 har lavet. Blandt selskaberne med underskud er GoMore og Trendsales.

Når så mange virksomheder, der er baseret på en internet-platform, har underskud, hænger det i nogle tilfælde sammen med, at de er under opstart, forklarer erhvervsøkonom og professor ved CBS Mark Lorenzen:

»De platforms-økonomiske virksomheder døjer med de samme børnesygdomme, som andre it-baserede opstarts-virksomheder ofte løber ind i.«

5
Dagens vigtigste fra investeringsstrategen

Uroen i markederne omkring Nordkorea er aftagende men fylder stadig lidt endnu, vurderer Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner. Han fremhæver, at der er et par spændende nøgletal også i dag:

»Geopolitisk aftog frygten i markedet markant mandag, efter at det diplomatiske spor ser ud til at sejre i konflikten. Det kunne ses i både aktie-, rente- og valutamarkedet, hvor flugten mod sikker-havn for investorerne aftog. Årsagen var, at meldinger fra både Sydkorea, Kina og Washington over weekenden og tidlig mandag styrkede det diplomatiske spor. Det er senere også blevet fulgt op af relativt bløde vendinger for Nordkorea. De næste par døgn vil vise investorerne om det holder. Vi forventer derfor også, at aktiemarkederne vil fortsætte de positive takter fra morgenstunden i dag,« siger Morten Hessner.

»I skyggen af geopolitikken kommer der især to vigtige nøgletal i dag. Først kommer der detaljerede BNP-tal for tysk økonomi i 2. kvartal (kl. 8.00), som blandt andet vil vise, hvor hårdt eurostyrkelsen har sat sig i tysk eksport. Dernæst kommer der kl. 14.30 tal for det amerikanske detailsalg for juli. Markedet forventer en stor stigning på 0,4 pct. fra juni til juli efter faldet i juni på 0,2 pct. Vi forventer, at begge tal vil pege på, at økonomierne i USA og Tyskland vokser pænt i øjeblikket,« siger Morten Hessner.

Det sker i dag

  • kl 8.00: Tyskland: BNP-vækst (foreløbig), andet kvartal
  • kl 9.30: Sverige: Forbrugerpriser, juli
  • kl 10.30: Storbritannien: Forbrugerpriser, juli
  • kl 14.30: USA: Importpriser, juli
  • kl 14.30: USA: Detailsalg, juli
  • kl 16.00: USA: Forretningslagre, juni
  • kl 12.00: Topdanmark, halvårsrapport

Kilde: Ritzau Finans.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder fortsætter den positive udvikling tirsdag, hvor en styrket dollar og en nordkoreansk retræte får investorerne til at flokkes om risikobetonede aktiver.

Det skriver Ritzau Finans.

I Tokyo stiger Nikkei 225-indekset og det bredere Topix-indeks begge 1,2 pct. Også de kinesiske aktiemarkeder er positive. Shanghai Composite stiger 0,6 pct., og CSI 300-indekset øger 0,5 pct., mens Hang Seng-indekset på børsen i Hongkong handles med en gevinst på 0,3 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med stigninger på 0,3-0,5 pct. tirsdag morgen.