Medie: Milliarder fusket ud af Skat er endt i USA

Store summer er flydt til USA fra Skat i udbytteskat-skandalen. Her ender sporet for nu, skriver DR.

Foto: Erik Refner

En solid del af de milliarder, Skat sendte til svindlere i den såkaldte udbytteskat-skandale, er havnet på amerikanske konti. Det oplyser DR.

Skandalen har kostet Skat og skatteyderne over 12 milliarder kroner.

I sin enkelthed går skandalen ud på, at udenlandske svindlere anmodede Skat om tilbagebetaling af udbytteskat for aktier, de ikke ejede. Skat sendte så uden at stille spørgsmålstegn pengene ud ad landet.

Ifølge DR, der citerer unavngivne kilder, er mellem to og fem af de milliarder havnet på specielle pensionskonti ejet af enkeltpersoner i USA.

»På overfladen er der intet ulovligt ved de her konstruktioner, men de åbner for misbrug, som det ser ud til at være sket i Danmark,« siger Francis Helverson, ekspert i international skatteret i firmaet WTS Global i New Jersey, til DR.

Der er tale om såkaldte 401k-konti. Det er specielle konti lavet til pensionsopsparinger, som ejerne selv kan administrere. Den type konti er underlagt andre og løsere regler for kontrol.

Ifølge DR er fondene, som danskerne skattepenge er havnet i, næsten alle åbnet i 2014 og 2015, hvor store milliardbeløb blev sendt ud af skat.

Amerikanerne bag fondene har været kunder hos selskaber ejet af den formodede bagmand bag fuskeriet, Sanjay Shah.

DR har fundet flere af konti-indehaverne. En stribe af dem har ifølge DR allerede hyret advokatfirmaet Arnold & Porter Kaye Scholer til at forsvare dem.

»Vi kan hverken bekræfte eller afvise identiteten på vores klienter,« siger Andrea Orzehoski, pressetalsperson i Arnold & Porter Kaye Scholer til DR.

I Danmark er de repræsenteret af advokatfirmaet Lundgrens.

Skat opfordrer i første omgang amerikanerne til at tage kontakt til Skat:

At de kontakter os og viser, hvad de har fået ud af det, så vi kan få pengene tilbage i statskassen, siger Indsatsdirektør i Skat, Jim Sørensen, til DR.