Medicoselskaber er ombejlede af kapitalfonde

EQTs køb af Dako for 7,2 mia. kr. er endnu et eksempel på, at kapitalfonde har fået smag for selskaber, der leverer tekniske løsninger til sundhedsindustrien. Selskaberne handles til priser, hvor industrielle købere har svært ved at følge med. Medicoformand spår konsolideringsbølge.

Novo Nordisk er Danmarks største medicoselskab. Koncernen slap forleden ud af ejerskabet i dianostikvirksomheden Dako og kunne indkassere tre mia. kroner. Arkivfoto: Linda Henriksen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kapitalfondene svæver over selskaberne i den europæiske medicobranche, hvor selskaber med tekniske løsninger til sundhedsindustrien handles til priser, der kan sætte grå hår i hovedet på industrielle købere på jagt efter fusionsemner.

I Danmark slog kapitalfonden EQT til i går og købte diagnostikvirksomheden Dako for 7,2 mia. kr.

I slutningen af januar købte kapitalfonden Investor sammen med Morgan Stanley svenske Mölnlycke Health Care Group fra en anden kapitalfond, Apax Partners. Pris: 20,8 mia. kr.

For høj pris

Et af de danske medicoflagskibe, Coloplast, har flere gange været nævnt som interesseret i at overtage Mölnlycke. Men til den pris, var det udelukket, at Coloplast kunne slå til.

»Virksomheden blev solgt til en private equity spiller. Det betyder, at selskabet formentlig kommer til salg igen. Men vi har noteret os, at handlen skete til en meget høj pris,« sagde Sten Scheibye, admininstrerende direktør for Coloplast for nylig til Berlingske Business.

Coloplast topchefen erkender samtidig, at jo flere kapitalfonde, der kredser over medicosektoren, desto sværere kan det blive for industrielle købere som Coloplast at være med.

I 2003 blev daværende Maersk Medical overtaget af kapitalfonden Nordic Capital. Med de priser, medicoselskaber handles til for tiden, er der lagt op til spænding om, hvor stor prisen bliver, når selskabet, der blev omdøbt til Unomedical, skal sælges videre.

Morten Falck Larsen, formand for brancheorganisationen Medicoindustrien, bekræfter, at der er en stigende interesse for medicoselskaberne fra kapitalfondenes side.

»Og det er en tendens, der vil fortsætte,« siger han.

»Virksomhederne har stærke markedspositioner og en god indtjening. Men mange af dem er for små til det globale marked. For en kapitalfond kan der være mange penge i at samle mindre spillere i stærke enheder, tilføre ledelse og stille kapital til rådighed. Det vil kunne sende salget i vejret,« siger han.

Kortere udviklingstid

Hvor eksempelvis medicinalselskaber har meget lang udviklingstid på deres produkter, hvor udviklingen er forbundet med gigantiske omkostninger og meget stor risiko for, at produkterne ikke består høje sikkerhedskrav, er vilkårene anderledes i selskaber, der beskæftiger sig med medicinteknik.

Sikkerhedskravene er også høje for medicoselskaber. Men ikke tårnhøje. Derfor er udviklingstiden på de enkelte medicintekniske produkter langt kortere end man ser det i medicinal- og biotekbranchen, hvor selskaberne jagter nye lægemidler. For en kapitalfond, der skal videresælge en virksomhed igen fem-syv år efter investeringen, er det med til at gøre medicoselskaber attraktive, vurderer Medicoindustriens Morten Falck Larsen.

»Men den vigtigste faktor er, at virksomhederne opererer i et marked i vækst og med fine udsigter drevet af den demografiske udvikling,« siger han.