Medicinalindustriens »mest hadede mand« sendt direkte i fængsel efter truende adfærd mod Hilllary Clinton

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Drew Angerer/Getty Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer

Godmorgen og velkommen til torsdagens morgenoverblik fra Berlingske Business.

1
Medicinalindustriens »mest hadede mand« sendt direkte i fængsel efter truende adfærd mod Hilllary Clinton

Amerikanske Martin Shkreli, der afventer en dom for bedrageri, bliver nu sendt direkte i fængsel, efter truende adfærd mod den tidligere præsidentkandidat, Hillary Clinton.

34-årige Martin Shkreli blev kendt som »USAs mest hadede mand,« da hans medicinalselskab hævede priserne på aids-lægemiddel fra 13,50 dollar per pille til 750 dollar per pille, skriver BBC.

Shkreli blev i sidste måned dømt for bedrageri, men var på fri fod takket være en kaution på fem millioner dollar.

Friheden blev imidlertid kort. Martin Shkreli har nemlig på Facebook udloddet 5.000 dollar til den, der kunne bringe ham et af Hillary Clintons hår.

Det har anklagerne vurderet som truende adfærd, der har tvunget USAs Secret Service til at »bruge betydelige ekstra ressourcer til at sikre« fru Clintons sikkerhed.

»Det forekom mig aldrig, at mit akavede forsøg på humor eller satire ville få fru Clinton eller the Secret Service i nogen nød,« skrev Martin Shkreli for få dage siden som en reaktion på sagen.

2
Macquaries forlader Københavns Lufthavne

ATP køber australske Macquaries andel af Københavns Lufthavne, der ejer Københavns Lufthavn.

Det skriver Ritzau Finans.

Den australske kapitalfond Macquarie købte sig ind Københavns Lufthavne i 2005 og købte yderligere op i 2009.

»Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke Macquarie for det gode og succesfulde samarbejde gennem de seneste mange år,« skriver bestyrelsesformand for Københavns Lufthavne Lars Nørby Johansen.

I slutningen af maj berettede Macquarie, at man overvejede et salg af sin aktiepost.

3
Danmark kan blive isoleret som et b-medlem i EU

Det var ikke krisesnak, der prægede Jean-Claude Juncker, da formanden for Europa Kommissionen onsdag holdt sin årlige »State of the European Union.«

Tværtimod benyttede formanden lejligheden til at lancere en hel række af nye forslag, der i høj grad er bundet op på et stærkere eurosamarbejde.

Alle lande blev opfordret til at træde ind i euroen inden 2025, fordi det ifølge Juncker i stigende grad vil blive mere attraktivt at være med i euroen og de mange tiltag, der er bundet op på eurosamarbejdet.

»Euroen er mere end bare en valuta,« lød det gennemgående mantra.

Der er kun to lande, der har et decideret forbehold over for euroen – nemlig Danmark og Storbritannien – og med Stor­britannien på vej ud af EU stiger risikoen dermed for, at Danmark kan blive isoleret som et b-medlem eller c-medlem af EU, vurderer Berlingske Business’ økonomiredaktør, Jakob Ussing.

4
Regeringen vil bremse kvotekonges overfiskeri

Regeringen vil tvinge stor­fiskeren ­Henning Kjeldsen til at aflevere de fiskekvoter, han har over kvoteloftet. Det er fiskekvoter, han fik dispensation til at have i 2012, da lofterne blev indført.

Det fremgår af et bilag fra 31. august fra regeringens udspil til håndtering af kvotekoncentrationen, som Berlingske er kommet i besiddelse af. Dispensationer, der er givet til fiskere, der ligger over kvoteloftet på ti procent af den samlede andel af kvoter for industrifisk, skal tilbagekaldes, fremgår det i bilaget.

»Det fremgår af fiskeripakken, at man skal se på reglerne for kvotekoncentrationen. Det gør vi så nu,« siger den nye fiskeriminister, Karen Ellemann (V).

Det sker i dag

  • kl 9.30: Sverige: Arbejdsløshed, august
  • kl 13.00: Storbritannien: Rentemeddelelse, september
  • kl 14.30: USA: Nytilmeldte ledige, uge 36
  • kl 14.30: USA: Fortsat ledige, uge 35
  • kl 14.30: USA: Kerneforbrugerpriser, august
  • kl 18.00: Eurozonen: Yves Mersch, medlem af ECB's direktion, taler i Frankfurt

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger med en vigende tendens torsdag morgen, hvor fokus er fjernet fra geopolitiske risici og naturkatastrofer til i stedet de fundamentale økonomiske data med de forestående tal for det amerikanske forbrugerprisindeks og den potentielle indflydelse på Federal Reserves holdning til renten.

Det skriver Ritzau Finans.

Nikkei 225-indekset, og det bredere Topix-indeks begge falder knap 0,2 pct. De kinesiske aktiemarkeder er også negative. Shanghai Composite siver 0,2 pct., og også CSI 300-indekset falder 0,2 pct., mens børsen i Hongkong ligger med et minus i Hang Seng-indekset på 0,4 pct.