Medbestemmelse og uformel tone skal lokke talenter til Danmark

Dansk Industri vil have politikerne og universiteterne til at hjælpe med at lokke højt uddannede til landet.

Højtuddannede udlændinge er fristet af den danske arbejdsform, mener Dansk Industri. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Højtuddannet udenlandsk arbejdskraft smider flere penge i statskassen, end de hiver ud. Derfor vil Dansk Industri (DI) have hjælp til at lokke de personer til landet.

Det skal ske ved at fremhæve blandt andet en uformel tone på arbejdspladsen og medbestemmelse.

En analyse, som Tænketanken Dea har lavet for Dansk Industri, viser, at en højtuddannet person, der tager sin familie med til Danmark, i gennemsnit er en overskudsforretning på 2,2 millioner kroner i sin tid i landet.

Derfor håber Linda Wendelboe, der er chef for DI Global Talent, at politikere og universiteter vil hjælpe med få de kloge hoveder til Danmark.

Først og fremmest mener hun, at Danmark bør have en talentstrategi. Den skal bygge på en analyse af, hvor danske virksomheder savner kvalificeret arbejdskraft, som Danmark ikke kan uddanne selv.

Herefter skal det føre til en branding-strategi for at lokke den arbejdskraft til landet.

- Det er specielt indenfor de tekniske og naturfaglige områder, at der er mangel på kvalificerede medarbejdere. Det er sådan noget som ingeniører, it-specialister og eksperter indenfor biovidenskab, siger hun.

Derfor skal politikere, myndigheder, universiteter og virksomheder i gang med "at fortælle historien om Danmark som karriereland".

- Vi har faktisk nogle af de ting, som de udenlandske talenter efterspørger, siger Linda Wendelboe.

- Vi har gode karrieremuligheder. Vi har høje lønninger. Vi har et sikkert samfund, som er trygt at skabe en familie i. Vi har ry for et godt forhold til arbejdsliv, som især mange børnefamilier efterspørger.

- Og så er den danske arbejdsform med en uformel tone, fladt hierarki og medbestemmelse noget, som mange finder attraktivt.