Matadorernes hjælpere går fri

Flere store ejendomsmatadorer bliver i disse måneder retsforfulgt, men de mindre ejendomshandlere går fri

Steen Gude Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen

Klokken 13 i dag falder der dom over ejendomsmatadoren Steen Gude i Retten i Lyngby. Sammen med flere samarbejdspartnere står han tiltalt for groft bedrageri, groft skyldnersvig og groft skattesvig for et stort millionbeløb.

Men sagen mod Steen Gude er en af få: Mens de allerstørste af finanskrisens fallenter retsforfølges, går en underskov af mindre ejendomshandlere fri, selv om også de hentede finansiering i villige banker under opturen, opbyggede balancer på hundreder af mio. og siden gik ned med kæmpetab. Uden deres deltagelse i at få handlet ejendommenes værdier op kunne de store ejendomsmatadorer formentlig ikke have opbygget milliardbalancer og levet det søde liv.

Som et eksempel på en af disse mindre og i offentligheden ukendte ejendomshandlere nævnes en Nils Jansson, hvis selskab CPH Ejendomme bukkede under i december 2009.

Advokat Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten blev kurator i boet og kalder sagen om Jansson »et godt eksempel på laget lige under de kendte ejendomshandlere«.

»Den her sag viser jo, at ejendomshandler, som var konstrueret som byttehandler frem og tilbage, ikke begrænsede sig til en lille håndfuld med milliardbalancer. Man så det samme mønster, når man gik længere ned til ejendomshandlere i Jansson-størrelsen,« siger Boris Frederiksen.

Tidligere på året blev storkunden i Forstædernes Bank Martin Klüts idømt tre et halvt års fængsel for skatte- og skyldersvig, og om få uger begynder retssagen mod Roskilde Banks største kunde Kenneth Schwartz Thomsen i Retten i Helsingør. Jansson handlede med dem begge, men er selv renset for alle mistanker om at have begået kriminalitet.

Over en kort årrække opbyggede den dengang bare 26-årige Nils Jansson en balance på 420 millioner kroner, erhvervede en villa på Strandvejen og en Ferrari, før han krakkede og ifølge kurator var med til at trække hedengangne Eik Bank ned.

Nils Jansson siger, at han aldrig har været del af et netværk af ejendomshandlere, at han ikke har handlet ejendomme op til kunstigt høje priser, samt at hans samlede balance var for lille til at have medvirket til Eik Banks krak.

Kuratorforeningen har tidligere kritiseret SØK, det såkaldte Bagmandspoliti, for at rejse for få sager. Nu understreger chefen for Bagmandspolitiet, statsadvokat Jens Madsen, at det strafferetlige opgør efter finanskrisen kun er en del af opgøret.

»Mindst lige så vigtigt er det civilretlige opgør, hvor der allerede verserer en række erstatningssager. Det er jo langtfra al kritisabel virksomhedsdrift, der er strafbar – heldigvis,« skriver han i en e-mail.