Massivt pres mod Danmarks Nationalbank

Nationalbankdirektør Lars Rohde kan blive presset til at tage nye midler i brug for at svække den bomstærke, danske kronekurs. Opkøb af obligationer kan blive næste skridt i kampen mod stærke kræfter på valutamarkedet.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hele den pengepolitiske værktøjskasse kan blive taget i brug af nationalbankdirektør Lars Rohde inden længe.

Den Europæiske Centralbank (ECB) vil torsdag søsætte et større program for opkøb af obligationer, der skal svække euroen og presse renten ned i de 19 eurolande. Og det kan presse Danmarks Nationalbank til at gøre noget af det samme.

For at svække den stærke og stigende kronekurs vil Danmarks Nationalbank sandsynligvis både sætte renten ned på ny, sælge danske kroner på valutamarkedet og måske – som noget helt nyt – også begynde at købe danske obligationer op på finansmarkedet for at presse de lange renter ned.

Se grafikken over hvordan Lars Rohde vil beskytte den danske krone her:

Den danske krone er de seneste dage blevet styrket, så den nu ligger i kurs 743,50 kroner for 100 euro. Den danske kronekurs ligger dermed 0,34 procent på den stærke siden af centralkursen over for euroen – en kurs på 746,038 kroner for 100 euro. Det lyder ganske vist ikke af meget, men gennem længere tid har Danmarks Nationalbank haft et uofficielt mål om, at kronen højst må flytte sig med 0,5 procent på hver siden af centralkursen.

Kronen nærmer sig grænsen nærmest dag efter dag. Det sker, selv om Danmarks Nationalbank så sent som mandag i denne uge satte renten ned til minus 0,2 procent, så bankerne nu skal betale for at have penge placeret i Danmarks Nationalbank. Det uofficielle mål på 0,5 procent for kronens udsving er en grænse, der menes at blive håndhævet ved siden af de officielle udsvingsgrænser, der er noget større. De hedder plus/minus 2,25 procent på hver siden af centralkursen.

Hvad Danmarks Nationalbank vil gøre, hvis kronen forsætter med at blive styrket, er der ingen, som kan sige med sikkerhed og på forhånd.

»Men man kan ikke udelukke noget som helst. Alle pengepolitiske midler kan blive taget i brug. Danmarks Nationalbank vil gøre alt, hvad den kan, for at forsvare kronen,« siger Helge J. Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

Han tilføjer, at det er betydeligt nemmere at håndtere en stærk krone, som ses nu, end en svag krone, der er under pres, og hvor der fosser valuta ud af landet.

»Situationen havde været meget alvorligere, hvis kronen var svag, og penge i stor stil var strømmet ud af landet,« siger Helge J. Pedersen.

Ulrik Bie, som er cheføkonom hos Nykredit, siger også, at fastkurspolitikken, som har eksisteret siden 1982, er en så vigtig del af den samlede økonomiske politik, at den under ingen omstændigheder vil blive opgivet eller draget i tvivl.

»Lige nu styrkes den danske krone, fordi de danske renter er lidt højere end de tyske. Så Nationalbanken kan blot sætte renten yderligere ned, hvis den vil svække kronen. Så det er ikke, fordi Danmark er en sikker havn i usikre tider og lige så eftertragtet på valutamarkedet som Schweiz, at kronen er stærk. Det er da heller ikke længere siden end maj sidste år, at den danske krone lå på den svage siden af centralkursen over for euroen og blev betegnet som svag,« siger Ulrik Bie, som har en fortid i Danmarks Nationalbank.

Intet kan på forhånd udelukkes, vurderer Ulrik Bie, hvis Danmarks Nationalbank bliver presset til at gennemføre et mere massivt forsvar for kronen. Så kan meget blive sat i spil, vurderer Ulrik Bie.

Danmarks Nationalbank udtaler sig aldrig officielt om, hvad den vil gøre med renten, eller hvad den tænker om kronekursen.

For dybest set spiller Danmarks Nationalbank et psykologisk spil med valutamarkedet, hvor den forsøger både at overraske og vise så meget handlekraft, at enhver form for spekulation mod kronen ikke giver gevinst.

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) ønsker ikke at kommentere udviklingen for den danske krone eller de forestående tiltag fra ECB.

Men medlem af Folketinget for SF, Steen Gade, siger, at ECB gør det helt rigtige, hvis den i dag indleder et større program for opkøb af obligationer.

»Det er præcis det, der skal til. Det kan sætte mere gang i europæisk økonomi og dermed også gavne dansk eksport,« siger Steen Gade.