Massivt indgreb fra ECB: Draghi lover opkøb for mindst 1.140 mia. euro

Præsidenten for Den Europæiske Centralbank (ECB) er klar til at bruge 60 milliarder euro om måneden for at kickstarte væksten i Europa.

Foto: DANIEL ROLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den Europæiske Centralbank (ECB) vil købe stort op af obligationer fra og med første marts. Det samlede program bliver på 60 mia. euro om måneden for at sætte gang i økonomien i EU og skabe mere inflation.

Opkøbsprogrammet begynder i marts og løber indtil videre til september 2016. Men præsidenten for ECB, Mario Draghi, siger på et pressemødei frankfurt, at opkøbene vil fortsætte også efter september 2016, hvis man ikke til den tid har opnået en stabil inflationsniveau tæt på, men under to procent.

De samlede tiltag er betydeligt større end de fleste havde ventet, og det er tiltag, som der er store forventninger til kan skabe bedre tider i europæisk økonomi, som længe har været plaget af svag vækst og tårnhøj ledighed.

Udover opkøbene nedsætter ECB også renten på det såkaldte TLTRO program. Det betyder at det nu bliver endnu billigere for bankerne at låne i ECB. Det skulle gerne understøtte bankernes lyst til udlån og dermed også give anledning til flere investeringer.

I USA og Storbritannien har tilsvarende tiltag givet en betydelig stimulans til økonomien, mens ECB har aldrig før i sin historie før købt statsobligationer op.

Euroen falder med næsten 0,5 procent på meldingen fra præsident Mario Draghi, mens aktierne stiger pænt.

Det er netop en svagere euro, som kan styrke Europas konkurrenceevne og stimulere forbruget, som er nogle af de ting, som opkøbene gerne skulle føre med sig. Sammen med de faldende priser på olie burde det betyde, at væksten i Europa så småt begynder at tage til i fart.

I går eftermiddags blev det lækket, at ECB vil købe statsobligationer for 50 mia. euro om måneden til udløbet af 2016, altså 1100 mia. euro. Men opkøbsprogrammet er ti mia. euro større end dette om måneden.

Nu hviler alles øjne herhjemme på Nationalbanken, der meget vel kan tænkes at sænke renten som følge af ECBs beslutning.

(opdateres)