Massiv klapjagt på danskere med penge i udlandet

Rige danskere har de senere år trukket kæmpe summer hjem til Danmark fra udenlandske skattely. Skat har nu fået kendskab til, hvem der er tale om, og hvor store summer det drejer sig om. Skatteministeren er chokeret og frygter, at der i ganske mange år er blevet snydt stort i skat.

»Jeg er forundret og chokeret. Det er millionbeløb, som mange har hevet hjem,« siger skatteminister Troels Lund Poulsen. Fold sammen
Læs mere

En af de største sager om økonomisk kriminalitet nogensinde er på vej herhjemme. Det er skattevæsenet, som netop har fået detaljerede oplysninger om danskere, som har gemt penge i udenlandske skattely, eller som har overført store summer fra udenlandske banker til Danmark. De vil nu alle blive kigget nøje efter i sømmene.

Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) siger, at det er rigtig store beløb, som er flydt ind i Danmark fra skattely i Schweiz, Luxembourg eller andre steder gennem de senere år.

»Der er samlet set tale om mere end et tocifret mil­liard beløb, som danskere har hentet hjem fra skattely og europæiske lande de senere år. Jeg vil ikke lægge skjul på, at det omfang og de beløb, der er tale om i denne sag, chokerer mig dybt. Det er en meget omfattende sag, som vil trække store spor gennem hele det danske skattesystem, og hvor mange kommer til at betale de penge tilbage, som de har unddraget det danske samfund for,« siger Troels Lund Poulsen.

Læs også: Kæmpe pengefangst ved skatteaktion på turistfly

Han tilføjer, at der kan blive tale om en af de største indsatser mod økonomisk kriminalitet måske nogensinde herhjemme.

»Så der er tale om en sag af stor samfundsmæssig betydning. Vi er takket være de oplysninger, som danske banker har udleveret til os, blevet klar over ting, der ikke før har været kendt i offentligheden. Jeg er forundret og chokeret. Det er millionbeløb, som mange har hevet hjem. Det er ikke bare 100.000 kroner.«

Ministeren understreger, at der kan være gode forklaringer på, at danskere i stort tal har trukket enorme formuer i millionklassen hjem fra udenlandske skattely.

»Der behøver ikke nødvendigvis og i alle tilfælde være tale om ulovligheder. Men det er der ganske givet i en del sager. Hvem, der er tale om, kan jeg af gode grunde ikke sige. Det er underlagt tavshedspligt. Men det er ikke den lille kassedame i Netto. Det er folk med en hvis økonomisk formåen, som overfører så mange penge. Beløbene, der er tale om, er mere voldsomme, end jeg havde forestillet mig. Vi ved allerede nu, at mange af sagerne vil blive overdraget til politiet,« siger Troels Lund Poulsen.

Det er fra danske banker, at skattevæsenet har fået detaljerede kontooplysninger om danskere, der har overført eller hævet penge i skattely. Først ville bankerne ikke udlevere disse oplysninger, men dem har Skat nu endelig modtaget, og derfor kan de for første gang nogensinde herhjemme se, hvilke økonomiske transaktioner, der har fundet sted mellem danske skatteydere og udenlandske pengeinstitutter - ofte i skattely.

Kan slippe for fængsel

I første omgang vil Skat undersøge 150 større prøvesager. Men senere bliver der tale om langt flere.

»Vi kan allerede nu se, at der er tale om flere hundrede, måske tusindvis. Det er absolut ikke bare en håndfuld, der er tale om,« siger ministeren.

Samtidig vil Skat indføre en frit lejde-ordning i hele 2011, hvor folk som melder sig selv, slipper for en fængselsstraf. Det har både Norge og Irland haft gode erfaringer med. Folk slipper ikke for at få en stor bøde og betale deres skat, men de slipper så for at komme i fængsel, hvis de melder sig selv,« siger ministeren.

Han tilføjer, at det såkaldte kreditkort-projekt, hvor Skat for nylig gennemgik flere millioner transaktioner med udenlandske kreditkort, der har været brugt i Danmark, indbragte 500 millioner kr.

»Men denne sag er meget større. Hvor højt vi kommer op, ved jeg ikke. Men der bliver tale om et trecifret mil­lionbeløb.«

Muligvis er det kun toppen af isbjerget, som Skat ind til videre har fået øje på. Det er således ikke fra alle lande, at Skat har fået oplysninger. Der er også en del mindre pengeinstitutter, som ikke har udleveret oplysninger til Skat.

»Vi løfter ikke sløret for hvilke banker, som har medvirket, og hvilke som ikke har. Men vi vil gerne sende det signal til folk, at dette er ikke noget, vi kun gør én enkelt gang. Det er noget, vi vil se mere på fremover. Det er vigtigt, at alle i Danmark betaler den skat, de skal. Når kassedamen skal betale meget i skat, så kan vi ikke frede andre grupper,« lyder det fra Troels Lund Poulsen.