Massiv fangst af ulovlige firmaer

På et år har Arbejdstilsynet fundet 850 udenlandske virksomheder, der ikke var registreret, som de skulle, og derudover har Skat fundet snyd for mindst 44 mio. kroner.

Skat, politiet og arbejdstilsynet i aktion mod illegal udenlandsk arbejdskraft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

En særlig enhed bestående af Skat, politiet og Arbejdstilsynet har det seneste år fundet 850 udenlandske virksomheder, som ikke var registreret og dermed arbejder ulovligt i Danmark. Især byggebranchen, men også i lavtlønsbrancher som hotel- og rengøring er der store problemer både med EU-borgere typisk fra Østeuropa og borgere uden for EU, der ikke har papirerne i orden.

Enheden har også opdaget snyd med skat og moms for mindst 44 mio. kroner, blandt andet fordi udlændingene stod som underleverandører, men i virkeligheden arbejdede som lønmodtagere.

»Det er fuldstændig uacceptabelt. Vi har set alvorlige problemer i forhold til, om udenlandske virksomheder overholder lovgivningen, blandt andet når det handler om at unddrage sig at betale skat og moms, og det vil vi sætte hårdt ind overfor,« siger skatteminister Holger K. Nielsen (SF).

Parterne splittet

En samlet fagbevægelse har i årevis råbt vagt i gevær over for udenlandske medarbejdere, der arbejder til en lavere løn end deres medlemmer, og har for en gangs skyld ros til regeringen.

»Før måtte vi selv lege vagthund, men nu får vi hjælp,« siger næstformand i Malerforbundet Rasmus Gundersen.

Til gengæld får arbejdsgiverne verbale tæsk. For én ting er lov, noget andet er løn, som arbejdsmarkedets parter selv kontrollerer i overenskomster, og her er de dybt uenige. Fagforeningerne vil fjerne det lønspænd i aftalen, som gør det muligt at aflønne udlændingene billigere, og kræver, at danske virksomheder kun må bruge leverandører med overenskomst.

Men ifølge Dansk Byggeri har fagforeningerne redskaber nok i forvejen, eksempelvis muligheden for at konflikte sig til overenskomst, og brancheforeningen mener, at forslagene blot vil gøre det dyrere at have overenskomst.

»Vi går ind for fair konkurrence og er glade for myndighedernes kontrol. Men det ville sende et forkert signal at hæve lønningerne i en krisetid, og virksomhederne ville få det endnu sværere, hvis de kun kunne vælge leverandører med overenskomst,« siger direktør Peter Stenholm.