Masser af nyuddannede går ledige

Ledighed. På trods af virksomhedernes opråb til politikere om akut mangel på arbejdskraft, viser tal fra Akademikernes Centralorganisation, at hver femte nyuddannede akademiker med natur og samfundsvidenskabelig baggrund går ledig.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske arbejdsmarked står i flammer som aldrig før, og historier om flaskehalse er efterhånden hverdagskost.

Alligevel går hver femte akademiker med natur- og samfundsvidenskabelig uddannelse uden job, herunder nyuddannede ingeniører og cand.merc`er.

Arbejdskraft, der er højt efterspurgt på arbejdsmarkedet.

- Det er absurd, at virksomhederne på den ene side råber efter arbejdskraft og på den anden side ikke vil ansætte de kandidater, der er. Vi kan se fra Akademikerkampagnen, at der er et kæmpe potentiale for mange virksomheder i forhold til at ansætte forskellige akademi-kere, fordi de kan bruges til så mange ting, siger konsulent i AC, Benjamin Holst.

Uvidende virksomhederNetop Akademikerkampagnen, som blev iværksat i 2004 har vist, at nyuddannede akademikerne er gode for bundlinjen hos små og mellemstore virksomheder.

- Derfor vidner det jo om enorm uvidenhed, at virksomhederne ikke har forstået at rekruttere de nyuddannede, siger Benjamin Holst.

Hos erhvervsorganisationen HTSI anerkender man, at ledighedstallene er høje i forhold til den aktuelle mangel på arbejdskraft.

-Det er ikke sikkert, at alle akademikerne har de kvalifikationer, som virksomhederne efterspørger.

- Selv om der eksempelvis er ingeniørmangel i dag, så er det jo ikke alle ingeniører, der kan det samme, siger chefkonsulent Anette Overby.

Samtidig påpeger hun, at det kan betale sig for mindre virksomheder at ansætte akademikere.

- Derfor har vi sendt pjecer ud til alle vores mindre medlems-virksomheder i forbindelse med Akademikerkampagnen, hvor vi fortæller om fordelene ved netop at ansætte en akademiker, siger hun.

Både Venstre og de Konservative mener, at virksomhederne bliver nødt til at gøre mere opmærksomme på sig selv.

- Jeg er ikke i tvivl om, at virksomhederne gerne ville ansætte de nyuddannede, for de skriger på arbejdskraft. Men de skal være bedre til at fortælle dem om fordelene ved at tage et arbejde i for eksempel Vestjylland. De unge skal selvfølgelig også søge bredere end de gør i dag, siger Jacob Axel Nielsen, arbejdsmarkedsordfører for de Konservative.

LÆS MERE