Maskiner skal afskaffe flaskehalse i butikker

Investeringslyst: Små og mellemstore virksomheder regner med store investeringer i maskiner for at imødegå mangel på arbejdskraft. Især håndværksbutikker benytter sig af investering.

Mangel på arbejdskraft tvinger landets slagter- og bagerbutikker ud i massive investeringer i nye maskiner, der kan frigøre ledige hænder.

Det fremgår af en frisk undersøgelse fra Håndværksrådet, som offentliggøres i denne uge.

En ud af fem af landets virksomheder planlægger at investere i nye maskiner i løbet af det næste halve år. Mens Investeringslysten er status qou i forhold til sidste år i de fleste brancher, så melder butikkerne om øget lyst til at investere. Det skyldes at butikkerne i dag befinder sig i en situation, der ligner den, som industrien var i for få år siden.

- Tidligere har industrivirksomhederne været hårdere ramt, fordi de primært har manglet faglært arbejdskraft. Butikkerne har klaret sig ved at ansætte ufaglærte. Dem er der også mangel på nu, og derfor ser vi den tendens hos butikkerne, som vi hidtil har set i industrien, siger cheføkonom i Håndværksrådet Jakob Brandt.

Investeringer løser flaskehalseI løbet af det sidste halve år har hver fjerde virksomhed investeret i maskiner for at imødegå manglen på arbejdskraft, og en femtedel af virksomhederne forventer at investere yderligere i løbet af de næste seks måneder.

Ifølge Håndværksrådets analyse skyldes den store investeringslyst, at mange virksomheder ser investering som løsningen på problemer med flaskehalse.

Over halvdelen af de adspurgte industrivirksomheder tror på den strategi, mens det for butikkerne og byggeriet er lige omkring 40 procent. For virksomheder i servicebranchen, mener kun 36 procent, at mere effektive maskiner er løsningen på flaskehalsproblemer.

- Servicebranchens virksomheder er dem, der har sværest ved at investere sig ud af problemerne. Alligevel svarer 23 procent, at de har foretaget investeringer i løbet af det sidste halve år som svar på deres problemer med at skaffe arbejdskraft. Det tyder på, at virksomhederne forsøger at gå nye veje for at undgå flaskehalse, siger Jakob Brandt.

Industrien investerer mindreHåndværksrådets undersøgelse er foretaget blandt 865 små og mellemstore virksomheder fordelt på de fire brancher byggeri, industri, service og butik, og alle brancher, med undtagelse af industrivirksomhederne, forventer stigning i investeringer.

- Andelen af industrivirksomheder, der forventer at investere, er faldet, hvorimod andelen er steget for de tre andre brancher. Det kan blandt andet skyldes, at industrivirksomhederne allerede har udnyttet muligheden for at automatisere deres processer, siger Jakob Brandt.

Tidligere undersøgelser viser, at flest industrivirksomheder benytter sig af investeringer for at imødegå fremtidens udfordringer, og selvom en mindre andel forventer at smide penge i effektivisering i nærmeste fremtid, så er det samlet set stadig industrien, der tænker mest i investering.

- Industrien ligger stadig på det højeste niveau. Butikkerne har dog overhalet byggeriet, hvor man langt hen ad vejen klarer sig med udenlandsk arbejdskraft frem for nye maskiner, siger Jakob Brandt.