Markedsoversigt: Rolige eliteaktier og stigende statsrenter

De danske aktier steg en smule på en stille onsdag, hvor der omvendt var noget mere gang i statsrenterne, som steg pænt.

I et fravær af nyheder fra de store virksomheder i C20 Cap-indekset blev det selskaberne fra fondsbørsens 1. division, der trak de store overskrifter på aktiemarkedet.

Emballageproducenten Brdr. Hartmann, der er mest kendt for sine æggebakker, havde en meget skidt eftermiddag, efter at selskabet nedjusterede forventningerne til 2017.

Det skete som følge af udfordringer i Nord- og Sydamerika, hvor salget har været lavere end ventet på det seneste.

Samtidig er selskabets fabrik i USA ikke kommet op i omdrejninger så hurtigt som planlagt. Derfor er målet om et salg på 2,2-2,4 mia. kr. og en overskudsgrad på 12-14 pct. skudt til 2018.

På aktiemarkedet fik aktien en hård medfart med et fald på 13,7 pct. til 305 kr. - det næststørste dyk på én dag nogensinde.

Harboes, der måtte nedjustere forventningerne til 2016/2017 fra et overskud før skat på 65-75 mio. kr. til et plus på omkring 51 mio. kr., faldt 4,6 pct. til 135 kr.

Omvendt var modtagelsen af SAS' regnskab for første kvartal 2016/17 mere positiv, selv om underskuddet før skat på 697 mio. svenske kr. var svagere end ventet.

Aktien steg 1,8 pct. til 11,60 kr.

Der var også grønne farver hos FLSmidth, efter at investeringsbanken Carnegie hævede kursmålet for aktien i ingeniørkoncernen til 400 kr. Aktien steg 2,7 pct. til 354,50 kr.

Anderledes små var udsvingene i C20 Cap-indekset, der lukkede 0,1 pct. højere i 1061,79.

I toppen af C20 sluttede Mærsk-aktierne, som tiltrak sig stor interesse fra udenlandske investorer, der havde travlt med at købe ind.

Der var ikke nyheder fremme om selskabet, men en stigende oliepris kan have givet ekstra medvind. B-aktien steg 2 pct. til 11.860 kr.

På obligationsmarkedet var der rentestigninger på menuen onsdag, hvor investorernes appetit på de normalvis sikre papirer var på et lille sted.

Et stærkt jobtal fra USA, der øger sandsynligheden for en renteforhøjelse fra landets centralbank, satte yderligere skub i renterne.

Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation med udløb i 2027 lukkede onsdag i 0,63 pct., hvilket var 6 basispoint højere end tirsdag.

Renterne fik ekstra fart på, efter at den private amerikanske jobrapport ADP blev offentliggjort.

Tallene viste en vækst på 298.000 job i februar, hvilket var langt bedre end ventet, da økonomerne ifølge Bloomberg havde sigtet efter 187.000 nye job.

Med onsdagens tal er jorden gødet for en renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank i næste uge, når banken holder sit næste rentemøde, vurderer Danske Bank.

- Da jobskabelsen i februar var meget stærk ifølge ADP-jobrapporten, så ser det altså ud til, at rentestigningen kommer, selv om vi stadig afventer den officielle rapport fredag, skriver Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker hos Danske Bank, i en kommentar.