Markedsoversigt: Mærsk fik comeback og den danske rente faldt

Foto: CHARLY TRIBALLEAU

En opblødning mellem USA og Kina gav medvind til de danske aktier tirsdag, og særligt Mærsk nød godt af udsigten til, at de to lande holder igen med tiltag.

C25-indekset endte 0,4 pct. højere i 1143,98.

I weekenden nåede USA og Kina til enighed om en aftale, der skal begrænse USA's budgetunderskud over for Kina, og tirsdag varslede den kinesiske regering, at den vil sænke tolden på importerede biler til 15 pct. fra 25 pct.

Mærsk-aktien faldt torsdag og fredag mere end 10 pct. efter et skuffende regnskab for første kvartal, hvor konflikten mellem Kina og USA blev fremhævet som en usikkerhedsfaktor.

De mere bløde toner blev derfor taget positivt op tirsdag, hvor B-aktien steg 5,1 pct. til 9496 kr.

- For Mærsk, der lever af verdenshandel, vil det være positivt, hvis der findes en løsning, som gavner begge parter, siger børsmægler Nikolaj Holmsgaard fra ABG Sundal Collier.

I toppen var også FLSmidth-aktien, som sluttede 2,9 pct. højere i 435 kr., mens Bavarian Nordic-aktien steg 2 pct. til 208 kr.

I bunden endte NKT, efter at JPMorgan sænkede anbefalingen af kabelselskabet til "neutral" fra "overvægt". Aktien faldt 4 pct. til 172,50 kr., og dermed lyder kursfaldet i 2018 på 39,1 pct.

JPMorgan har lavet samme justering hos Pandora, der dykkede 25 pct. i de fire dage efter regnskabet for første kvartal tirsdag, hvor investorerne bed mærke i svage vækstrater i Kina. Tirsdag steg aktien 0,8 pct. til 505 kr.

Brøndby IF måtte mandag sande, at det kun blev til sølv i Alka Superligaen, og på aktiemarkedet blev det omsat til et kursfald på 34 pct. til 1,40 kr.

Der har været uro på de finansielle markeder i Italien de seneste dage, da der er usikkerhed om landets politiske kurs, og det har sendt renterne på statsobligationer i vejret.

Italien er kommet et skridt nærmere en ny regering, da de to partier Ligaen og Femstjernebevægelsen fredag nåede til enighed om et regeringsgrundlag og søndag kunne pege på den ukendte juraprofessor Giuseppe Conte som premierminister.

Renterne på tiårige italienske statsobligationer steg mandag 14 basispoint til 2,35 pct., og det niveau holdt nogenlunde stand tirsdag.

Renten på tiårige danske statsobligationer endte 2 basispoint lavere i 0,58 pct. sammenlignet med fredag.

- Mandagens handel, hvor der var lukket i Danmark, var præget af panik i Italien, hvor der virkelig var hug til italienske obligationer, siger Morten Hassing Povlsen, rentestrateg i Jyske Bank.

Blandt investorerne er der blandt andet frygt for en forhøjelse af gælden, som i øjeblikket er på omkring 130 pct. af bruttonationalproduktet, bnp.

- Regeringen kommer med en masse tiltag, som kan øge gælden i Italien, og der er usikkerhed for, hvad de vil gøre på reformsiden, og det skaber frygt for, at landet begynder at rasle med eurosablen, siger Morten Hassing Povlsen.