Markedsoversigt: Lavere udbytte kostede TDC dyrt

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Telekoncernen TDC måttet tage mod tørre tæv af aktiehandlerne efter at have fremlagt planer om at betale mindre i udbytte til sine investorer.

Samlet endte det danske eliteindeks, C20 Cap, med at stige 0,2 pct. til indeks 989,44 efter at have balanceret omkring nullet det meste af onsdagen.

Afslutningen af et rentemøde i den amerikanske centralbank, Fed, var formodentlig med til at skabe ambivalens hos markedets aktører.

- Vi har lidt haft en dans på stedet. Der er Fed-møde i aften, og markedet vil nok gerne høre, hvad Feds retorik er omkring markedsturbulensen, som er fulgt efter den urolige situation i Kina, hvor væksten er afmattet, vurderer Martin Munk, der er aktierådgiver i Jyske Bank, over for Ritzau Finans.

Herhjemme stjal TDC fokus med en ny strategi- og udbytteplan, som fra børsåbningen sendte aktien ned med mere end 15 pct. Eksempelvis vil det resterende udbytte for 2015 blive annulleret, mens TDC- og Yousee-brandet vil blive smeltet sammen til ét. Endelig indeholdt meddelelsen skuffende forventninger til 2016.

Siden den overraskende melding fik investorerne dog fordøjet nyheden og sendt aktien en smule op igen.

- De er utilfredse med, at TDC sløjfer udbyttet. Rigtig mange har købt TDC-aktien netop som udbytteaktie. Den status er ved at forsvinde lidt, siger Torben Høyer, der er aktierådgiver i Nordea.

Teleaktien lukkede med et dyk på 9,6 pct. til 31,60 kr.

Der var også hug til Nordea, som fremlagde et årsregnskab med et lavere overskud end ventet og omkostninger til omstrukturering for knap 2 mia. kr. i forbindelse med en ny strategiplan.

Nordea-aktien endte næstnederst i C20 Cap med et fald på 5,2 pct. til 68,50 kr.

På obligationsmarkedet ventede handlerne onsdag ligeledes på nyt om renten fra den amerikanske centralbank.

Den toneangivende tiårige danske rente endte i 0,71 pct., hvilket også var niveauet tirsdag eftermiddag. I løbet af formiddagen og først på eftermiddagen lå renten dog 2 basispoint lavere og endte dermed med at vende tilbage til udgangspunktet fra dagen før.

Markedets aktører lod til at afvente nyt fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der kommer med en rentemeddelelse klokken 20.

Der er første rentemelding, siden Federal Reserve hævede den styrende amerikanske rente til et spænd på mellem 0,25 til 0,50 pct. på et tilsvarende møde midt i december.

Markedsaktørerne anser dog en ny renteforhøjelse på onsdagens møde i Federal Reserve som langt fra sandsynlig. Det skyldes især bekymringer omkring Kinas vækst - eller afmatning af samme - og et styrtdyk i olieprisen siden årsskiftet. De to faktorer har givet stor uro på de finansielle markeder.

Hvor centralbanken hidtil har indikeret, at den vil forhøje renten fire gange i løbet af 2016, indregner investorerne nu blot en enkelt renteforhøjelse ind i løbet af året.

/ritzau/FINANS