Markedsoversigt: Carlsberg lyste op i faldende eliteindeks

Der var højt skum på Carlsberg-aktien onsdag, hvor bryggeriets årsregnskab sendte aktien til tops på det danske aktiemarked. Også Nordea gjorde status, og efter en indledende negativ reaktion endte bankaktien med at stige.

Det skete i et marked præget af let tilbagegang. Fald i hovedparten af C25-indeksets medlemmer sørgede for, at indekset lukkede med et fald på 0,5 pct. til 1068,11.

Carlsberg var onsdagens fokusaktie og absolutte højdespringer i C25 efter en gevinst på 3,7 pct. til 778,60 kr. Det er kun godt 2 pct. fra den hidtidige rekordkurs på 796,60 kr. fra august sidste år.

Den positive modtagelse af regnskabet hang ifølge Sydbank sammen med, at Carlsberg uddeler aktionærgaver i form af et tilbagekøbsprogram på 4,5 mia. kr. og et udbytte på 18 kr. per aktie.

»Det er især tilbagekøbsprogrammet, der sender aktien op. Man havde regnet med et par milliarder, så det er dobbelt op i forhold til forventningerne, «siger chefhandler i Sydbank Jørn Jakobsen til Ritzau Finans.

For Nordea var den umiddelbare reaktion på onsdagens årsregnskab negativ, men aktien vendte rundt i løbet af onsdagen og sluttede med et plus på 0,7 pct. til 60 kr.

I onsdagens regnskabsbunke lå også Netcompany, der faldt 6,6 pct. til 205,80 kr.

Ud over regnskabet, der var præget af fremgang, kunne it-virksomheden fortælle, at det ligger i forhandlinger om opkøb. Netcompany sætter ikke navn på opkøbsmålet, men selskabet ligger i Finland, Sverige eller Holland.

I samme branche faldt NNIT med 1,8 pct. til 186,60 kr. Morgan Stanley sænkede kursmålet for NNIT med 8 pct. til 175 kr. og gentog anbefalingen "undervægt".

På obligationsmarkedet blev der snittet yderligere af den tiårige danske rente onsdag, hvor investorerne allerede fra morgenstunden blev præsenteret for svage nøgletal fra Tyskland.

De tyske fabriksordrer faldt overraskende med 1,6 pct. i december, mens økonomer havde sat næsen op efter en stigning på 0,2 pct. ifølge Bloomberg News. Endvidere kom der skuffende tal for udviklingen i den tyske anlægssektor.

Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation lukkede 1 basispoint lavere i 0,09 pct.

I USA viste nøgletal et overraskende stort fald i USA's handelsunderskud til 49,3 mia. dollar i november fra 55,7 mia. dollar i oktober. Økonomer havde blot ventet et fald til 54 mia. dollar.

Netop handelsunderskuddet har været en torn i øjet på USA's præsident, Donald Trump, og medvirket til handelstvisten med Kina.

Hos Sydbank regner makroanalytiker Kim Blindbæk med, at tendensen til større balance mellem USA's eksport og import kan fortsætte.

»På det seneste har vi set forsoning mellem Kina og USA i handelskonflikten. Kina har samtidig tilkendegivet, at landet vil øge importen af blandt andet amerikanske sojabønner og flydende naturgas. Det er derfor vores forventning, at handelsbalancen langsomt vil vise bedring i det kommende år,« siger han.

/ritzau/FINANS